Αρχική | Πολιτική | Ευρώπη | Η σχέση αγάπης – μίσους Ελλάδας και Γερμανίας

Η σχέση αγάπης – μίσους Ελλάδας και Γερμανίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

«Όταν η Angela Merkel, η Γερμανίδα καγκελάριος, συναντήσει τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Έλληνα πρωθυπουργό στο γραφείο της στο Βερολίνο, το βράδυ της Παρασκευής, και οι δύο θα προσπαθούν να δείξουν ότι μπορούν να αφήσουν πίσω τους τις εντάσεις των τελευταίων εβδομάδων», εξηγούν οι Financial Times.

Θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τις υπερβολικές προσδοκίες τόσο στις αγορές όσο και στους δρόμους της Αθήνας ότι κάποιο «μαγικό» οικονομικό πακέτο θα εμφανιστεί για να υπερασπιστεί την Ελλάδα απέναντι στην απειλή της χρεοκοπίας.

Και οι δύο θα προσπαθήσουν να διαβεβαιώσουν τους έντονα καχύποπτους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι δεν εμπιστεύονται την άλλη πλευρά.

«Γιατί η οικονομική κρίση έχει ρίξει τον προβολέα σε μία από τις πιο απρόβλεπτες διμερείς σχέσεις της Ευρώπης, τη σχέση αγάπης – μίσους ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο», εξηγούν οι FT.

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι πίσω από τα προκλητικά πρωτοσέλιδα και τις αλληλοκατηγορίες κρύβεται μία σχέση αμοιβαίου θαυμασμού, η οποία όμως τον τελευταίο καιρό δοκιμάζεται. Όπως εξηγεί, αυτή η σχέση ξεκίνησε το 1831, όταν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος επέλεξε έναν Γερμανό πρίγκιπα για να γίνει ο πρώτος βασιλιάς του, απλά για να τον ανατρέψει 30 χρόνια αργότερα.

Γερμανοί ακαδημαϊκοί και συγγραφείς είναι ανάμεσα στους πιο παθιασμένους φιλέλληνες, ενώ η Γερμανία αποτελεί την πρώτη χώρα προέλευσης των τουριστών που φτάνουν στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, η κοινή γνώμη στη Γερμανία είναι εχθρική απέναντι σε οποιαδήποτε πρόταση για ένα πακέτο διάσωσης. «Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να μετριάσουν τα ρητορικά εμπόδια, όμως, η υποβόσκουσα καχυποψία παραμένει», εξηγούν οι FT.

Το μόνο που ενώνει τις δύο πλευρές είναι η κοινή υποψία ότι Αγγλο-Αμερικανοί κερδοσκόποι χρησιμοποιούν την ελληνική κρίση για να χτυπήσουν το ευρώ και να αποσπάσουν την προσοχή από τα προβλήματα χρέους και ελλειμμάτων της Μ. Βρετανία και των ΗΠΑ.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο