Αρχική | Πολιτική | Κόσμος | «Ρήγμα» κυβέρνησης – στρατού στην Τουρκία

«Ρήγμα» κυβέρνησης – στρατού στην Τουρκία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση θεωρείται πως έστειλε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Βετζντί Γκιονούλ, και άλλα μέλη της κυβέρνησης αρνήθηκε σήμερα να παραστεί σε μία σημαντική στρατιωτική άσκηση, υπό τη διοίκηση ενός στρατηγού που κατηγορείται για την εμπλοκή του στη συνωμοσία, που είχε ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης

Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Γκιονούλ είχαν παρασττεί σε παρόμοια άσκηση το 2006, αλλά, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, με τη σύλληψη πολλών κορυφαίων αξιωματούχων του τουρκικού στρατού για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, η ρήξη ανάμεσα σε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μοιάζει οριστική και αγεφύρωτη.

Όπως μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν υπήρχε «ιδιαίτερος λόγος» που δεν συμμετείχε στις ασκήσεις, ενώ ο Γκιονούλ επεσήμανε ότι «θα είχαμε πάει, εάν το θέλαμε».

Εξάλλου, η τουρκική κυβέρνηση προτίθεται να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος, αν, όπως αναμένεται, δεν λάβει την υποστήριξη των 2/3 του Κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς.

Η κυβέρνηση επιθυμεί την αλλαγή του υπάρχοντος συντάγματος του 1982, που καταρτίστηκε υπό στρατιωτικό καθεστώς, μετά το πραξικόπημα του 1980 και επιβάλλει δραστικούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, δίνει τη δυνατότητα απαγόρευσης της λειτουργίας πολιτικών κομμάτων, περιστέλλει τη δράση των συνδικάτων και επιτρέπει στο στρατό να ασκεί σημαντική επιρροή στην πολιτική ζωή της χώρας.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο