Αρχική | Τράπεζες | Η διασφάλιση ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα

Η διασφάλιση ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η διασφάλιση  ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα

Η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τη χρηματοδότηση του κλάδου θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του σημερινού διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το οποίο αναμένεται να αφήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 1%. Οπως επισημαίνουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών θα τεθεί η προοπτική δανεισμού προς τις εμπορικές τράπεζες έναντι αμοιβής των καλυμμένων ομολογιών που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση για την άντληση νέων κεφαλαίων από την ευρωπαϊκή νομισματική αρχή.

Σημειώνεται ότι ως τώρα η ΕΚΤ έχει προχωρήσει στην αγορά ομολόγων συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο όπως έχει ανακοινωθεί θα ανέλθει στα 60 δισ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί προς το τέλος της εφετινής χρονιάς. Σύμφωνα με οικονομολόγους, με μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργείτο ένα ασφαλές «μαξιλάρι» για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, καθώς θα πρέπει να υπάρξει ένα αντίβαρο όταν θα ξεκινήσει η σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών. Πάντως ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, με τα σενάρια να είναι αρκετά. Στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο διοικητής της κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ αναμένεται να δώσει κάποια ένδειξη για τις κινήσεις των επόμενων μηνών.

Να σημειωθεί ότι ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ επιθυμούν τη διακοπή των δημοπρασιών μεγάλης διάρκειας, ενώ άλλοι τάσσονται υπέρ της διατήρησης της χορήγησης ετησίων δανείων.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο