Αρχική | Οικονομία | Η απειλή της κυβέρνησης για να μας δοθεί κοινοτική βοήθεια

Η απειλή της κυβέρνησης για να μας δοθεί κοινοτική βοήθεια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η απειλή της κυβέρνησης για να μας δοθεί κοινοτική βοήθεια

Ανοιχτό κρατάει το ενδεχόμενο προσφυγής  στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η κυβέρνηση, αν και επίσημα δηλώνει ότι επιθυμεί τη στήριξη στις προσπάθειες της για δημοσιονομική εξυγίανση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την Τετάρτη, μετά την οριστικοποίηση του πλέον επώδυνου πακέτου μέτρων στη μεταπολεμική ιστορία του τόπου, ο πρωθυπουργός τα χαρακτήρισε αναγκαιότητα και όχι επιλογή, ενώ έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι η Αθήνα έκανε το χρέος  της.Η δήλωση του αυτή είναι χαρακτηριστική για το κλίμα που υπάρχει στην κυβέρνηση αλλά και για τις προσδοκίες της πλέον απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους. Τώρα πρέπει να αναλάβουν οι ευρωπαίοι ηγέτες από την μία να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση και από την άλλη να δείξουν ότι υπάρχει έτοιμο οικονομικό σχέδιο το οποίο θα λειτουργήσει ως οικονομικό μαξιλάρι εάν τελικά τα υψηλά επιτόκια δεν μας επιτρέψουν να δανειστούμε από τις αγορές.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή  στο Βερολίνο με την κα Μέρκελ, η οποία, εξέφρασε την ικανοποίηση της για τα νέα μέτρα, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα συζητηθεί θέμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.
Την ικανοποίηση τους για τα νέα μέτρα εξέφρασαν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μπαρόζο και ο πρόεδρος του EurogroupΖαν Κλοντ Γιονκερ, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα χαρακτήρισε «πολύ ισχυρά»

Τα μέτρα θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακτήσει την αξιοπιστία της έναντι των αγορών και των ευρωπαίων εταίρων, δήλωσε ο Όλι Ρεν και πρόσθεσε ότι θα συμβάλλουν ώστε  καθησυχαστούν οι ανησυχίες των αγορών.

Η Αθήνα πάντως διαμηνύει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται με υψηλά επιτόκια και επιμένει, δια στόματος του υπουργού οικονομικών στην αναγκαιότητα να εξειδικευτεί το σχέδιο στήριξης της ΕΕ.

 «Κρατάμε μία πόρτα ανοιχτή» είπε όταν ρωτήθηκε για το ΔΝΤ στο δελτίο του Mega o Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας παράλληλα ότι τα μέτρα δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα και ότι θα παραμείνουν, τουλάχιστον μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα επί ποδός πολέμου βρίσκονται τα συνδικάτα, αντιδρώντας στα νέα μέτρα, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων,  περικοπή του 30% του 14ου και του 13ουμισθού στο δημόσιο τομέα, αύξηση του  ΦΠΑ κατά 2%, πάγωμα όλων των συντάξεων και περικοπή κατά 12% τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο