Αρχική | Πολιτική | Ευρώπη | Ερημώνουν χωριά στα Σκόπια. Ζητάνε άσυλο στο Βέλγιο

Ερημώνουν χωριά στα Σκόπια. Ζητάνε άσυλο στο Βέλγιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στις αρχές του Βελγίου ο μεγάλος αριθμός πολιτών της ΠΓΔΜ και της Σερβίας (κυρίως αλβανικής καταγωγής και Ρομά), οι οποίοι, με την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων βίζας, (ισχύει από τις 19 Δεκεμβρίου 2009), μεταβαίνουν οργανωμένα και μαζικά στο Βέλγιο, ζητώντας άσυλο.

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου, Μελκιόρ Βάτλε, δήλωσε ότι οι βελγικές αρχές δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν κανένα αίτημα για άσυλο σε πολίτες από την ΠΓΔΜ και τη Σερβία και θα τους επαναπροωθήσουν άμεσα στις χώρες τους.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Ιβ Λετέρμ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μετανάστευσης, θα μεταβεί στα Σκόπια, την επόμενη εβδομάδα, για να εξετάσει με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το διαρκώς διογκούμενο αριθμό πολιτών από την ΠΓΔΜ που αιτούνται άσυλο στο Βέλγιο.
Εκπρόσωπος της βελγικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Βέλγιο θα ζητήσει εξηγήσεις από την ΠΓΔΜ για το «φαινόμενο» αυτό.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι «ακατανόητο» το γεγονός ότι, ο αριθμός πολιτών από την ΠΓΔΜ που τους τελευταίους δύο μήνες αιτούνται ασύλου στο Βέλγιο, υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό πολιτών από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και από εμπόλεμες περιοχές, που ζητούν άσυλο στο Βέλγιο.

Ερημώνουν χωριά

Σύμφωνα με τις αναφορές των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, ολόκληρα χωριά στην περιοχή του Λίπκοβο (στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ) και στην κοιλάδα του Πρέσεβο στη Σερβία, (πρόκειται για περιοχές όπου πλειοψηφεί ο αλβανικής καταγωγής πληθυσμός) «ερημώνουν» κυριολεκτικά τους τελευταίους δύο μήνες. Οι κάτοικοί τους μεταβαίνουν κυρίως στο Βέλγιο, όπου έχουν συγγενείς και γνωστούς, ελπίζοντας ότι, μετά την παρέλευση του νόμιμου διαστήματος παραμονής τους (90 ημέρες), θα βρουν κάποιον τρόπο να νομιμοποιήσουν την παραμονή τους.

Πολλοί από αυτούς, αμέσως μόλις φθάνουν στο Βέλγιο, μεταβαίνουν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών της χώρας αυτής και αιτούνται ασύλου.
Οι λόγοι της μαζικής αυτής μετάβασης στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της ΕΕ συνδέονται με τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία, ιδιαίτερα στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές των δύο αυτών χωρών.

Όπως δηλώνουν όσοι μεταβαίνουν στο Βέλγιο, δεν έχουν καμία προοπτική στις περιοχές όπου ζουν, καθώς δεν έχουν δουλειές, ούτε κάποιο εισόδημα.

Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς που μεταβαίνουν σε χώρες της ΕΕ και κυρίως στο Βέλγιο, πωλούν όποια περιουσία έχουν για να εξασφαλίσουν τα έξοδα ταξιδιού.

Βελγικές εκκλήσεις

Οι βελγικές αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες της ΠΓΔΜ, που τους τελευταίους δύο μήνες μεταβαίνουν μαζικά στο Βέλγιο, να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης ορισμένων επιτήδειων, οι οποίοι τους αναφέρουν ότι το βελγικό κράτος ικανοποιεί τα αιτήματα για άσυλο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, μετά τον «θόρυβο» που έχει ξεσπάσει, απηύθυνε ανάλογη έκκληση και επισήμανε ότι, οι πολίτες της χώρας που μεταβαίνουν στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της ΕΕ και αιτούνται άσυλο κινδυνεύουν να καταχωρηθούν στη «μαύρη λίστα» του συστήματος του Σένγκεν, κάτι που δεν θα τούς επιτρέπει να ταξιδεύουν πλέον σε καμία χώρα της ΕΕ.
Σύμφωνα με Αλβανούς πολιτικούς αναλυτές στην ΠΓΔΜ, το γεγονός ότι, αυτοί που εγκαταλείπουν τη χώρα και μεταβαίνουν σε χώρες της ΕΕ, ζητώντας άσυλο, είναι κυρίως αλβανικής εθνικής καταγωγής και όχι Σλαβομακεδόνες, αναδεικνύει και το ζήτημα των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων, που υφίσταται μεταξύ των δύο αυτών εθνικών κοινοτήτων στην ΠΓΔΜ.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο