Αρχική | Αθλητικά | Η λίστα με τις ομάδες με τα περισσότερα έσοδα

Η λίστα με τις ομάδες με τα περισσότερα έσοδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η λίστα με τις ομάδες με τα περισσότερα έσοδα

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης σάρωνε τα πάντα στο θερινό μεταγραφικό παζάρι, εξηγούσε ότι ο στόχος της άκρως επιθετικής πολιτικής του είναι μέσω των πολλών και σπουδαίων αποκτημάτων να αυξηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα έσοδα της ομάδας του. Σε πρώτη φάση δείχνει να δικαιώνεται, καθώς η Ρεάλ έγινε η πρώτη ομάδα σε οποιοδήποτε σπορ που μέσα σε μία σεζόν, του 2008/09 εν προκειμένω, τα έσοδά της ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ετήσια λίστα που δημοσίευσε χθες η Delloite. Προφανώς η Ρεάλ παρέμεινε (για 5η σεζόν) στην 1η θέση των ομάδων με τα περισσότερα έσοδα παγκοσμίως, ενώ αλλαγή υπήρξε στη δεύτερη θέση, όπου βρίσκεται πλέον ο έτερος Ισπανός γίγαντας, η Μπαρτσελόνα, με τη Μάντσεστερ να υποχωρεί μετά από τέσσερα χρόνια, στην 3η θέση. Η Μπαρτσελόνα, ωστόσο, είχε τη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων της, κατά 57 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει να κάνει και με την κατάκτηση του Champions League, στο οποίο η Ρεάλ αποκλείστηκε από τα πρώτα νοκ άουτ.


Το ισπανικό δίδυμο επωφελήθηκε καταρχήν από τα τεράστια τηλεοπτικά του συμβόλαια (του αποφέρουν περίπου 150 εκατ. ευρώ ετησίως), αλλά και από την υποχώρηση της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ. «Υπάρχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα των Ρεάλ και Μπαρτσελόνα έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους σε ό,τι αφορά τα έσοδα, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια, ιδίως αν η λίρα δεν ισχυροποιήσει τη θέση της έναντι του ευρώ», όπως είπε ο Άλαν Σουίτσερ, διευθυντής του τμήματος Sports Business της Deloitte. Σύμφωνα με την Deloitte, οι κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι μετρίασαν τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης χάρη στη μεγάλη βάση των οπαδών τους και τα κάθε είδους δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων τους, ωστόσο οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στα έσοδά τους θα αποτυπωθούν σε μεγαλύτερο βαθμό στη λίστα της τρέχουσας σεζόν.

Στη λίστα με τις 20 ομάδες με τα περισσότερα έσοδα παγκοσμίως υπήρξαν μόνο ευρωπαϊκές ομάδες, και συγκεκριμένα 7 αγγλικές (Μάντσεστερ Γ., Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Τότεναμ, Μάντσεστερ Σ., Νιούκαστλ), 5 γερμανικές (Μπάγερν Μ., Αμβούργο, Σάλκε, Βέρντερ Βρ., Ντόρτμουντ), 4 ιταλικές (Γιουβέντους, Ίντερ, Μίλαν, Ρόμα), 2 ισπανικές (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα), 2 γαλλικές (Λυών, Μαρσέιγ). Σε σχέση με πέρυσι απουσίαζαν οι Στουτγκάρδη και Φενέρμπαχτσε και τη θέση τους πήραν οι Μάντσεστερ Σίτι και Βέρντερ Βρέμης. Σίγουρα προκαλεί εντύπωση η απουσία οποιασδήποτε άλλης ισπανικής ομάδας πλην των Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό εξηγείται από το γεγονός πως στην Ισπανία δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, με συνέπεια οι δύο «αιώνιοι» να καρπώνονται τη συντριπτική πλειονότητα των χρημάτων από τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων και για τους υπόλοιπους να περισσεύουν... ψίχουλα. Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι όλες οι ομάδες προέρχονται από χώρες που αποτελούν τεράστιες αγορές, και δη τηλεοπτικές.

Οι 10 ομάδες με τα περισσότερα έσοδα τη σεζόν 2008/09 (στην παρένθεση η περσινή τους θέση, τα ποσά είναι σε εκατομμύρια ευρώ):

1. (1) Ρεάλ Μαδρίτης     401,4

2. (3) Μπαρτσελόνα       365,9

3. (2) Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ   327

4. (4) Μπάγερν Μονάχου     289,5

5. (6) Άρσεναλ  263

6 (5) Τσέλσι      242

7 (8) Λίβερπουλ       217

8 (11) Γιουβέντους  203,2

9 (10) Ίντερ       196,5

10 (7) Μίλαν     196,5






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
5.00
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο