Αρχική | Χρηματιστήριο | Απώλειες χρηματιστηριακής αξίας 10 δισ. στο πρώτο δίμηνο

Απώλειες χρηματιστηριακής αξίας 10 δισ. στο πρώτο δίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στα 10 δισ. ευρώ αποτιμώνται οι απώλειες του πρώτου διμήνου του 2010 για τη χρηματιστηριακή αγορά, με το γενικό δείκτη τιμών να «παλεύει» το προηγούμενο διάστημα να συντηρηθεί κοντά στις 1.900 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, οι Ελληνες ιδιώτες επενδυτές δείχνουν να «γυρίζουν την πλάτη» στην οποιαδήποτε τοποθέτηση, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από τις σχεδον μισό δισ. ευρώ εκροές από την ελληνική αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων.

Η κακή ψυχολογία, η οποία προκαλείται από την αμφισβητούμενη πορεία των δημοσιονομικών, σε συνδυασμό με τη σχεδόν επιβεβλημένη στάση αναμονής μέχρι να διαπιστωθεί αφενός η εφαρμογή των νέων μέτρων αφετέρου η απόκριση του Ecofin για την Ελλάδα, έχουν οδηγήσει μακριά από την οποιαδήποτε επενδυτική πρωτοβουλία.

Οπως αποδεικνύεται, ο Φεβρουάριος υπήρξε ιδιαίτερα άσχημος για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Ο μήνας έκλεισε με πτώση 6,6%, διαμορφώνοντας έτσι τις συνολικές απώλειες από την αρχή του έτους στο 12,89%. Την ίδια στιγμή, η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών σημείωσε απώλειες της τάξης των 10 δισ. ευρώ και πλέον διαμορφώνεται κοντά στα 74,1 δισ. ευρώ, όταν στο τέλος του 2009 ήταν στα επίπεδα των 84 δισ. ευρώ.

Μετοχές με άνοδο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, μόλις 41 μετοχές, σε σύνολο 278, παρουσίασαν από την αρχή του έτους άνοδο, με την αξιολογότερη να καταγράφεται από την Ελφίκο [ELFr.AT] Σχετικά άρθρα , λόγω και την όλης φιλολογίας που είχε αναπτυχθεί για την εξαγορά της και τη λειτουργία της ως οχήματος για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Επίσης, σημαντικότερο θεωρείται το γεγονός ότι το 50% των τίτλων που διαπραγματεύεται στο Χ.Α. σημείωσε απώλειες μεγαλύτερες από το γενικό δείκτη και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές τις μετοχές ανήκουν στην περιφέρεια, η οποία δεν δείχνει να ακολουθεί την πορεία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν εξαιρέσουμε τις 18 εισηγμένες, οι οποίες έχουν κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ (συνολικά γύρω στα 54 δισ. ευρώ), οι υπόλοιπες 260 εισηγμένες, μοιράζονται 20 δισ. ευρώ περίπου, όσον αφορά στη χρηματιστηριακή αξία. Επίσης, 80 από αυτές έχουν κεφαλαιοποίηση κάτω από 10 εκατ. ευρώ, αξία πάρα πολύ μικρή. Αξίζει να σημειώσουμε, ακόμα, ότι οι 18 αυτές εταιρείες έχουν χάσει από την αρχή του έτους περίπου 7 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο αντιστοιχεί στο 70% των συνολικών κεφαλαιακών απωλειών του Χ.Α.

Ως μεγαλύτερη βέβαια, η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] Σχετικά άρθρα διεκδικεί και τα πρωτεία στις απώλειες, με τη σημερινή της αξία να βρίσκεται στα 8,3 δισ. ευρώ από τα 11 δισ. ευρώ που είχε στη λήξη της προηγούμενης χρονιά. «Λαμπρή» εξαίρεση από την υψηλή κεφαλαιοποίηση αποτελεί η Coca Cola Τρία Εψιλον, η οποία κατάφερε το τελευταίο δίμηνο να κινηθεί ανοδικά, καταγράφοντας κέρδη 13%, καθώς και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων με κέρδη 5%.

Οι δημόσιες προτάσεις

Με τη διαπίστωση ότι η απαξίωση είναι πλέον ευρύτατη στο ταμπλό, τίθεται λοιπόν εκ νέου θέμα για τη μετεξέλιξη του Χ.Α. σε χρηματιστήριο δύο ταχυτήτων, αλλά και για τη δημιουργία πλαισίου για την ευκολότερη έξοδο απαξιωμένων εταιρειών από το ταμπλό. Για το τελευταίο, βέβαια, ο κανονισμός του χρηματιστηρίου δεν προβλέπει κάποια ειδική διαδικασία, καθώς για κάποιους μετόχους μια τέτοια κίνηση ίσως να θεωρούνταν άδικη.

Από την άλλη μεριά, όμως, και μετά και την πρόσφατη δημόσια πρόταση από τη δεύτερη εκδοτική εταιρεία που εγκαταλείπει το ταμπλό -η εταιρεία Λυμπέρης ή οποία «μιμείται» την κίνηση της Ιμάκο-, φαίνεται ότι κάποιοι βασικοί μέτοχοι μάλλον ευνοούνται από τις τρέχουσες τιμές.

Εκτιμήσεις για το Μάρτιο

Οσον αφορά στην πορεία του Χ.Α. το Μάρτιο, τα σημαντικότερα γεγονότα, τα οποία εκτιμάται ότι θα δώσουν το τέμπο, είναι η άποψη της Ε.Ε. για την πορεία το ΠΣΑ και, σε δεύτερο επίπεδο, η ανακοίνωση των μεγεθών για τη χρήση 2009. Βασική άποψη των αναλυτών είναι ότι τα αποτελέσματα του 2009 και ειδικά η πορεία του τέταρτου τριμήνου της περσινής χρήσης, αφενός μεν δεν θα είναι αντιπροσωπευτικά για τη φετινή χρήση, ειδικά όσον αφορά στην «ατμομηχανή» του δηλ. τις τράπεζες. Ετσι κοινή αντίληψη είναι για Ελληνες και ξένους αναλυτές ότι η πορεία των δημοσιονομικών θα είναι αυτή που θα συνεχίζει να επηρεάζει και θέτουν ως κρίσιμη ημερομηνία τη 16η Μαρτίου, όπου το Ecofin θα αποφανθεί σχετικά με τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης. Μέχρι τότε, η αγορά αναμένεται να κινείται πέριξ των σημερινών επιπέδων.

Οπως σημειώνεται δε, σε πρόσφατες εκθέσεις, εκτός από τη δεδομένη πλέον «διάσωση» της Ελλάδας με την αρωγή της Γερμανίας, η οποία ενισχύεται αφενός από την επίσκεψη Ακερμαν, αφετέρου από την πρόσκληση του πρωθυπουργού από τη Μέρκελ, εξασφαλίζεται και μια σχετική αισιοδοξία για το Χ.Α. ότι δεν θα κινηθεί χαμηλότερα.

Βέβαια, κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, ίσως δοκιμαστούν οι αντοχές των μετοχών, οι οποίες πέρυσι είχαν ακουμπήσει τέτοια εποχή τα επίπεδα των 1.460 μονάδων.

Εκροές από τα αμοιβαία

Ιδιαίτερα άσχημος ήταν ο Φεβρουάριος για τα αμοιβαία κεφάλαια, όπου σημειώθηκαν εκροές 440 εκατ. ευρώ, οδηγώντας έτσι τις συνολικές εκροές από την αρχή του έτους στα 536 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, το συνολικό ενεργητικό των ελληνικών εταιρειών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων περιορίστηκε κατά 1 δισ. ευρώ ήτοι πτώση 9,28% από την αρχή του έτους. Οι δε περισσότερες απώλειες κεφαλαίων παρατηρούνται στις πιο κλασικές μορφές επενδύσεων ήτοι τα διαχείρισης διαθεσίμων, τα οποία ανέκαθεν είχαν και τις πιο μικρές αποδόσεις. Αντίθετα, παρουσιάζονται κάποιες τοποθετήσεις σε πιο «επιθετικές» μορφές επενδύσεων, όπως είναι τα Funds of Funds Μετοχικά και τα Μετοχικά Εξωτερικού.

Ειδικότερα, το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους τα Διαχείρισης Διαθεσίμων Εξωτερικού παρουσίασαν απώλειες 344,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα αμοιβαία εσωτερικού σημείωσαν εκροές 168,5 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, τα αμοιβαία κεφάλαια των κατηγοριών Funds of Funds Μετοχικά και Μετοχικά Εξωτερικού σημείωσαν εισροές 25,2 εκατ. ευρώ και 7,54 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η θετική αυτή πορεία αποδίδεται στο γεγονός ότι σταδιακά οι ξένες αγορές ανακάμπτουν και προσελκύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σε αντίθεση με την ελληνική αγορά, για την οποία είναι καταφανής η μεταβλητότητα η έλλειψη προοπτικής, τουλάχιστον άμεσης.

Η πορεία των αμοιβαίων το τελευταίο διάστημα, οδήγησε και σε σημαντική ανακατάταξη των ΑΕΔΑΚ. Ετσι η Εθνική Asset Management, η οποία ήταν και η μοναδική εταιρεία, η οποία δεν μπόρεσε στην περσινή καλή χρονιά να μειώσει τις απώλειές της, έπεσε το Φεβρουάριο κατά μία θέση και πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά την Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα Efg ΑΕΔΑΚ και την Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ. Οι δε απώλειες στο ενεργητικό της φτάνουν στο 14,5% περίπου από την αρχή του έτους και οι εκροές της στα 222 εκατ. ευρώ.

Naftemporiki






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο