Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Καλώ τις ελληνικές αρχές να ανακοινώσουν πρόσθετα μέτρα

Καλώ τις ελληνικές αρχές να ανακοινώσουν πρόσθετα μέτρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

"Καλώ τις ελληνικές αρχές να ανακοινώσουν πρόσθετα μέτρα τις επόμενες ημέρες", είπε ο Ολι Ρεν μετά τη συνάντηση με τον υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
"Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη, όμως η μείωση του ελλείμματος και του χρέους είναι απαραίτητα και θα συμβάλλουν καθαριστικά στη βελτίωση της οικονομίας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό, ώστε η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε βιώσιμη τροχιά που είναι προς όφελος όλων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Από τη συνάντησή  μας μπορούμε να καταλήξουμε –  αλλά και σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που είχαμε – ότι τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης εφαρμόζονται όπως ανακοινώθηκαν, κάτι το οποίο αναγνωρίζουμε και χαιρετίζουμε.

Ωστόσο, κατά την άποψή μας, αλλά και κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δεδομένου ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις μακροοικονομικές εξελίξεις, αλλά και τις εξελίξεις της αγοράς, γίνονται πλέον ορατοί, απαιτούνται επιπλέον μέτρα για να εξασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος κατά 4% για το 2010. Θέλω να ενθαρρύνω τις ελληνικές αρχές να εξετάσουν και να ανακοινώσουν νέα μέτρα τις επόμενες ημέρες, για την επίτευξη του στόχου.

Γνωρίζω ότι  η προσπάθεια αυτή δεν είναι μια εύκολη προσπάθεια. Όμως, πιστεύω πραγματικά ότι η τήρηση των στόχων μείωσης του ελλείμματος και του χρέους είναι απαραίτητη και θα συμβάλλει σημαντικά στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ευημερία τόσο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των Ελλήνων πολιτών.

Τέλος, η  Επιτροπή – και νομίζω ότι μιλάω  και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή  Ένωση – θα συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές και τον  ελληνικό λαό σ’ ένα πνεύμα καλής συνεργασίας, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε μία βιώσιμη τροχιά, που είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών," πρόσθεσε ο Φιλανδός επίτροπος.

Ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί συμπεριλαμβανομένων και νέων μέτρων, ώστε να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κατά 4% φέτος.«Στην εφαρμογή ενός προγράμματος όπως το ΠΣΑ υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και ρίσκα. Κάποια από αυτά τα ρίσκα είναι πλέον ορατά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε τα εξής: "Είχα την ευκαιρία να αναλύσω στον Επίτροπο την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να μιλήσουμε για τα μέτρα τα οποία ήδη έχουν ληφθεί και υλοποιούνται, για τον Προϋπολογισμό, που τον Ιανουάριο είναι εντός του στόχου, τη φορολογία, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί, για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία πέρασε πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή, και για όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει ως Κυβέρνηση, για να τηρήσουμε απαρέγκλιτα τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Φυσικά, κάθε μεγάλο πρόγραμμα, όπως είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έχει κινδύνους και ρίσκα, που έχουν να κάνουν με την κατάσταση της οικονομίας, αλλά και με την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων. Κάποιοι από αυτούς τους κινδύνους είναι πλέον ορατοί."
Και πρόσθεσε ότι : "Συζητήσαμε με τον Επίτροπο και είχαμε, όπως και την περασμένη εβδομάδα, με τις τεχνικές υπηρεσίες της Επιτροπής, μία πολύ χρήσιμη συζήτηση. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η Κυβέρνηση, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, θα κάνει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένων και νέων μέτρων, έτσι ώστε να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010."

"Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Ολι Ρεν", δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

«Μιλήσαμε για τις διαρθρωτικές τομές της ελληνικής οικονομίας δηλαδή για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) όπου η  κυβέρνηση θέλει να ρίξει στην αγορά φέτος 100,3 δισ. ευρώ, το ΕΣΠΑ όπου στόχος είναι η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων να φθάσει το 15% το 2010 (από 6% που είναι τώρα), το νέο Ταμείο Επιχειρήσεων κλπ.

Σύμφωνα με την κυρία Κατσέλη η συνεργασία του επιτρόπου αλλά και της Κομισιόν με την κυβέρνηση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
 
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση διερευνά περικοπές έως 50% στο δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων αλλά και στο επίδομα αδείας διερευνάγια εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ήδη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, για τον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση αναζητεί την νομική φόρμουλα που θα κατοχυρώνει συνταγματικά τις περικοπές για όσους εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Μία πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες η πρόθεση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου για μηδενικές αυξήσεις φέτος στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.
Το καρέ των μέτρων θα συμπληρώσει η αύξηση της φορολογίας σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα αλλά και του ΦΠΑ έως τρεις ποσοστιαίες μονάδες με την επιβολή ενός νέου συντελεστή ΦΠΑ έως 30% για τα είδη πολυτελείας.

Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων που αγγίζει τα 4,8 δισ. ευρώ δηλαδή φθάνει έως το 2% του ΑΕΠ . Το νέο «κοστούμι» των μέτρων «κλειδώνει» σήμερα  κατά τις διαδοχικές επαφές που θα έχει ο Φιλανδός επίτροπος Όλι Ρεν. Κατά τις πληροφορίες, το νέο πακέτο λιτότητας θα έχει ανακοινωθεί πιθανότατα έως την Πέμπτη και τα μέτρα θα είναι πρωτοφανή. 
Μεταξύ άλλων εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ΦΠΑ ως και 3% ενώ, παρά τις διαψεύσεις, στην πράξη δεν έχει αποκλειστεί η «προσωρινή κατάργηση» του 14ου μισθού.

Εναλλακτικά συζητείται η τμηματική περικοπή έως 50% στο δώρο Πάσχα , Χριστουγέννων αλλά και στο επίδομα αδείας προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει το σοκ της κατάργησης ενός ολόκληρου μισθού όπως είναι ο 13ος .
Στο  τραπέζι βρίσκεται επίσης η νέα αύξηση των φόρων στα καύσιμα (επιπλέον 5 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη), καθώς και νέα αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και στα ποτά.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο