Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Financial Times: Πώς στήθηκε το παιχνίδι με την Ελλάδα

Financial Times: Πώς στήθηκε το παιχνίδι με την Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σημαντικά κέρδη έχουν αποκομίσει από την κερδοσκοπική επίθεσή τους σε βάρος της Ελλάδας τρία ή τέσσερα hedge funds, αποκαλύπτουν οι Financial Times.
«Υπάρχει μία ομάδα από funds, ίσως τρία ή τέσσερα, που έχουν παίξει ένα τεράστιο trade με βάση το αξιόχρεο κρατών και έχουν βγάλει πολλά», δήλωσε στην εφημερίδα στέλεχος ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds του Λονδίνου.

Οι FT επισημαίνουν ότι πολλοί παράγοντες της αγοράς εντοπίζουν το Paulson & Co, το διάσημο hedge fund των 32 δισ. δολαρίων σαν ένα από τα εμπλεκόμενα. «Δεν έχουμε φυσική παρουσία στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης και το 90% του χαρτοφυλακίου μας βρίσκεται στη Β. Αμερική. Υπάρχουν καλύτερα πληροφορημένοι επενδυτές, οικονομολόγοι και κυβερνητικά στελέχη για να σχολιάσουν επί των δημοσιονομικών ζητημάτων της Ευρώπης», ήταν η απάντηση της Paulson & Co.Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το trade των hedge funds δούλεψε τόσο καλά γιατί όσοι εμπλέκονται είχαν αγοράσει τεράστιες ποσότητες προστασίας έναντι του ρίσκου του ελληνικού χρέους μέσω της αγοράς των CDS το 2009, όταν οι τιμές των προϊόντων αυτών ήταν χαμηλές.
 Έχοντας αγοράσει την προστασία φθηνά, τώρα τα hedge funds αγοράζουν το υποκείμενο ελληνικό χρέος, του οποίου οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά. Εναλλακτικά, εκδίδουν προστασία έναντι του χρέους αυτού για λογαριασμό τρίτων. Και στις δύο περιπτώσεις, η τελική τους θέση έναντι του ελληνικού χρέους καταλήγει να είναι ουδέτερη, αλλά με σημαντικό κέρδος.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο