Αρχική | Επιχειρήσεις | Ελλάδα | Στο Σούνιο φτάσανε οι Τούρκοι με τη φρεγάτα «Γκαζιαντέπ»

Στο Σούνιο φτάσανε οι Τούρκοι με τη φρεγάτα «Γκαζιαντέπ»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο Σούνιο φτάσανε οι Τούρκοι με τη φρεγάτα «Γκαζιαντέπ»

Στο Σούνιο για πέμπτη φορά από τον Οκτώβριο βρέθηκε χθες τουρκική φρεγάτα, προκαλώντας ανησυχία στα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών που διερευνούν αν παραβιάσθηκαν οι κανόνες της «αβλαβούς διέλευσης» από τα εθνικά χωρικά ύδατα στο στενό του Καφηρέα και πριν από αυτό το σημείο. Το πλοίο της Αγκυρας τέθηκε υπό τη στενή επιτήρηση της ελληνικής πυραυλακάτου «Ρουσσέν» για κάθε ενδεχόμενο και η πορεία παρακολουθείτο από τα επίγεια ραντάρ.
Η τουρκική φρεγάτα «Γκαζιαντέπ» αλώνισε στο Αιγαίο και η πορεία της μάλλον εκδήλωση «τσαμπουκά» δείχνει. Ξεκίνησε από τη ναυτική βάση του Ακσάζ το βράδυ του Σαββάτου, κινήθηκε δυτικά περνώντας από τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Μήλου και αργότερα έβαλε πλώρη με βόρεια κατεύθυνση και στόχο να περάσει μεταξύ του Σουνίου και της Τζιας. Στο σημείο βρέθηκε το πρωί χθες, όπου και διήλθε για πρώτη φορά από εθνικά χωρικά ύδατα διατηρώντας σταθερή πορεία και χαμηλή ταχύτητα, όπως επιβάλλουν οι κανόνες της «αβλαβούς διέλευσης». Η φρεγάτα της Αγκυρας, τύπου «Πέρι», συνέχισε βόρεια, πέρασε το Κάβο Ντόρο (Καφηρέα) εντός χωρικών υδάτων της Ελλάδας και βορείως των Ψαρών έπλευσε προς τα Στενά του Βοσπόρου.
Ο προκλητικός πλους της τουρκικής φρεγάτας εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως τηρήθηκαν οι κανόνες της αβλαβούς διέλευσης ή παραβιάσθηκαν. Μπορεί το πλοίο με υψωμένη την ημισέληνο όταν διήλθε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα να είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα, ωστόσο δεν προκύπτει η σκοπιμότητα της αποστολή της. Ούτε σε κάποια δύναμη εντάχθηκε ούτε σε άσκηση συμμετείχε. Εκεί επικεντρώνονται οι έρευνες του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και στο αν είχε ενεργοποιημένους τους αισθητήρες οπλικών συστημάτων για στοχοποίηση χερσαίων στόχων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πρόκειται για ενέργεια με επιθετικά χαρακτηριστικά, το υπουργείο Εξωτερικών θα προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας.

Ούτως ή άλλως πάντως, η τουρκική αυτή πρόκληση ανησυχεί τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών, καθώς διαφοροποιείται άλλων περιπτώσεων κατά το παρελθόν. Από τον Οκτώβριο, όπως είπε πηγή του Π.Ν., έχει προσεγγίσει το Σούνιο τουρκικό πλοίο άλλες τέσσερις φορές, ενώ και πριν περίπου από ένα χρόνο, τον Ιανουάριο του 2009, η φρεγάτα «Τουργκούτ Ρέις» διήλθε το στενό του Καφηρέα. Σε καμία όμως από αυτές τις περιπτώσεις τουρκικό πλοίο δεν απέπλευσε από το Ακσάζ με άγνωστο προορισμό, για να βολτάρει στο Αιγαίο ημέρα μάλιστα Κυριακή.

 

E-typos






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο