Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Αντιαναπτυξιακά τα φορολογικά μέτρα λένε 9 στους 10 μικρομεσαίους

Αντιαναπτυξιακά τα φορολογικά μέτρα λένε 9 στους 10 μικρομεσαίους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με επιφυλακτικότητα και αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητάς τους αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες τα σχεδιαζόμενα φορολογικά μέτρα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.
Η έρευνα ανατέθηκε στη MARC και διενεργήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 809 επιχειρήσεων στους κλάδους εμπορίου, μεταποίησης και υπηρεσιών, μεταξύ 8 και 12 Φεβρουαρίου. Από τα αποτελέσματά της προκύπτει ότι 9 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι τα φορολογικά μέτρα δεν θα είναι αναπτυξιακά, καθώς μια αύξηση του φορολογικού κόστους θα επηρεάσει αρνητικά τις τιμές και την απασχόληση. Ειδικότερα, το 78,9% δηλώνει ότι θα επηρεάσει και τα δύο μεγέθη, το 7,2% μόνο την απασχόληση, το 6,8% μόνο τις τιμές, ενώ μόλις το 5,2% δηλώνει ότι δεν θα επηρεάσει κανένα από τα δύο. 8 στους 10 πιστεύουν ότι τα φορολογικά μέτρα δεν θα είναι δίκαια, αφού το φορολογικό κόστος που ενδεχομένως θα προκύψει από αυτά θα επιβαρύνει περισσότερο τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Στο ερώτημα κατά πόσον ένα πιο αυστηρό φορολογικό σύστημα θα οδηγήσει σε μείωση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, από την έρευνα προκύπτει ότι οι γνώμες είναι μοιρασμένες. Οι μισές επιχειρήσεις θεωρούν ότι θα μειωθεί η φοροδιαφυγή, ενώ οι άλλες μισές δήλωσαν είτε ότι θα αυξηθεί (12,6%) είτε ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα (34,1%). Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα για τον τρόπο φορολογικού ελέγχου που προτιμούν οι μικρές επιχειρήσεις. Το 57,4% των επιχειρήσεων προτιμούν ένα προαιρετικό σύστημα «αυτοελέγχου», με καταβολή ενός αντικειμενικού ποσοστού ώστε να αποφεύγεται η εμπλοκή με τις φορολογικές αρχές, ενώ μόνο το 30,4% προτιμά το σύστημα ελέγχου βάσει εσόδων - εξόδων.

E-Net






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο