Αρχική | Οικονομία | Οι επιλογές της κυβέρνησης για τον 14ο μισθό

Οι επιλογές της κυβέρνησης για τον 14ο μισθό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι επιλογές της κυβέρνησης για τον 14ο μισθό

Ο κ Ολι Ρεν φθάνει στην Αθήνα για να συζητήσει «τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν. Ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος θα συζητήσει με την κυβέρνηση «τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών». Ο κ. Ρεν θα έχει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των συναντήσεων θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του κ. Ρεν στην αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Στο μεταξύ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη των νέων σκληρών μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει πιθανότατα μεθαύριο Τετάρτη ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν περικοπή του 14ου μισθού, περικοπές επιδομάτων κατά 10%, αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) κατά 2 μονάδες, καθώς και αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα. Παράλληλα, στο φορολογικό καταργούνται όλες οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές και ως τεκμήρια διαβίωσης θα υπολογίζονται η συντήρηση των κύριων και εξοχικών κατοικιών, των αυτοκινήτων, των σκαφών αναψυχής και τα δίδακτρα των σχολείων. Το πρώτο σενάριο που εξετάζεται, είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπή κατά 20-30% στα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας, αντί της πλήρους κατάργησης του 14ου μισθού,

Το δεύτερο σενάριο είναι να καταργηθεί πλήρως το επίδομα αδείας, αλλά να αυξηθούν παράλληλα στο 20%, αντί 10% που ισχύει σήμερα, οι περικοπές των επιδομάτων για τους υψηλόμισθους υπαλλήλους. Αν αποφασιστεί η περικοπή κατά 20-30% του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και την τοπική αυτοδιοίκηση, αυτό θα συνεπάγεται στην ουσία, κατάργηση ενός μισθού.
Επίσης προωθείται η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 9% στο 11% και από το 19% στο 21%, με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή ή και κατάργηση του ειδικού χαμηλού συντελεστή που ισχύει για ορισμένα αγαθά και τουριστικές περιοχές της χώρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει αποκλεισθεί και η πρόταση για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15%. Είναι αυτονόητο ότι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα πυροδοτήσει αυξήσεις τιμών σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες και θα πλήξει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα.

Με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από την περιστολή των κρατικών δαπανών καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις στις ΔΕΚΟ και παγώνουν οι μισθοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από φέτος μέχρι και τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ στελέχη του οικονομικού επιτελείου βλέπουν θετικά την πρόταση των κοινοτικών επιτηρητών για περικοπές στις συντάξεις πάνω από ένα ορισμένο ύψος, με θέσπιση ανώτατου πλαφόν στο ύψος των αποδοχών για τους ήδη συνταξιούχους.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο