Αρχική | Οικονομία | Ολοι περιμένουν τον Όλι Ρεν στην Αθήνα

Ολοι περιμένουν τον Όλι Ρεν στην Αθήνα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ολοι περιμένουν τον Όλι Ρεν στην Αθήνα

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την επίσκεψη του κοινοτικού επιτρόπου, Όλι Ρεν, στην Αθήνα, η πρόσκληση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, για επίσκεψη στις 9 Μαρτίου, άλλαξε το σκηνικό σε ό, τι αφορά την πολιτική στήριξη στην Ελλάδα.

Η πρόσκληση του αμερικανού προέδρου φαίνεται ότι λειτούργησε όπως το λαϊκό ρητό «κι ο Άγιος φοβέρα θέλει», αφού λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή της και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ, κάλεσε επισήμως τον κ. Παπανδρέου, στις 5 Μαρτίου, στη Γερμανία. Την ίδια ώρα το Βερολίνο φαίνεται να χαμηλώνει τους τόνους και να κατεβάζει στροφές στην πίεση προς την Αθήνα. 
Οι προσκλήσεις από ΗΠΑ και Γερμανία, αλλά και η παρουσία του προέδρου της Ντόϋτσε Μπάνκ, Γιόζεφ Ακερμαν, στην Αθήνα, για ενδεχόμενη αγορά ομολόγων 15 δις ευρώ, άλλαξαν από το κόκκινο στο πράσινο το τοπίο στο Χρηματιστήριο, το οποίο έκλεισε με άνοδο 2,17%. Αποκλιμάκωση υπήρξε και στο spreadτου δεκαετούς ομολόγου, το οποίο, ενώ κάλπαζε στις 360 μονάδες βάσης, υποχώρησε στις 340.

Την ίδια ώρα, συνάντηση συνεργασίας είχαν το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών, ενόψει της άφιξης του Όλι Ρεν, ο οποίος, έχοντας «υπό μάλης» τις εισηγήσεις της «τρόικας» των οικονομικών ελεγκτών, θα οριστικοποιήσει με την ελληνική κυβέρνηση τα νέα πρόσθετα μέτρα, που θα εξευμενίσουν αγορές.
Το στίγμα των πρόσθετων μέτρων έδωσε ο ίδιος ο  πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι δεσμεύεται απέναντι στους πολίτες πως «όλοι θα συμβάλλουν αναλογικά. Δεν θα πληρώσουν τη κρίση μόνο εκείνοι που έχουν τις λιγότερες ή καμία ευθύνη για τη δημιουργία της».

Τα μέτρα που έχουν ήδη προκριθεί είναι η αύξηση  του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, νέα αύξηση 15 λεπτά το λίτρο στα καύσιμα, επιπλέον αύξηση μισό έως 1 ευρώ στις τιμές των ποτών και επιπλέον αύξηση 30 έως 50 λεπτά στα τσιγάρα. Επίσης σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι θα υπάρξει νέα περικοπή 10-15% στα επιδόματα, ενώ αναμένεται να μειωθούν κατά 50% οι υπερωρίες και τα οδοιπορικά
Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαιώνει ότι έχει απορριφθεί ως σενάριο η κατάργηση του 14ου μισθού, ενώ Αλέκα Παπαρήγα και Αλέξης Τσίπρας κατηγορούν την κυβέρνηση για επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο