Αρχική | Οικονομία | Κόντρα στη Βουλή για τους νέους αγρότες

Κόντρα στη Βουλή για τους νέους αγρότες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κόντρα στη Βουλή για τους νέους αγρότες

Με αφορμή το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντιπαρατέθηκαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησης.
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με αιχμή το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησης στη Βουλή.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Κασαπίδης, Κ. Κιλτίδης, Μ. Παπαδόπουλος, Κ. Κόλλιας, Ελ. Ευγενάκης, Στ. Καλογιάννης και Ν. Παναγιωτόπουλος, καταλόγισαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι με τις αποφάσεις της απειλεί τη βιωσιμότητα των νέων αγροτών.
Επίσης, χαρακτήρισαν επείγουσα προτεραιότητα τη συνέχιση του προγράμματος και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι απαξιώνει εκείνο που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για ανανέωση του πληθυσμού στη γεωργία.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης απάντησε ότι οι νέοι αγρότες αποτελούν για την κυβέρνηση βασικό εργαλείο ανάταξης της αγροτικής οικονομίας και αναζωογόνησης της υπαίθρου.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατηγόρησε τη ΝΔ για εμπαιγμό, για εξαπάτηση των νέων αγροτών, λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ καταργεί τους διαχωρισμούς και τους αποκλεισμούς, αφού θέλει να είναι κυβέρνηση των πολλών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου και για απόκλιση των λόγων από τα έργα της, αφού, όπως είπε, η κ. Μπατζελή, μιλούσε για αύξηση 11% του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ από τους αγρότες και επανεξέταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, «υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν».

«Πολλά λόγια, υψηλοί τόνοι, ωραία λόγια, ωραίος λόγος, η ουσία όμως βρίσκεται στο ότι όσον αφορά το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε, χωρίς να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις- την αύξηση του Προϋπολογισμού της δημόσιας δαπάνης καθώς και τις ανάλογες καταβολές των πιστώσεων συνολικά 275 εκατομμύριων ευρώ, δηλαδή, 175 εκατομμύρια πάνω από ότι είχε προβλεφθεί. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα λεφτά δεν υπήρχαν, υπήρχαν λόγια», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι μπορεί να προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε να κρύψει ότι συμφωνεί απόλυτα με το ΠΑΣΟΚ και με τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», όπως είπε.

Ο βουλευτής Αστέριος Ροντούλης από το ΛΑΟΣ, διερωτήθηκε «πώς γίνεται και οι δύο κυβερνήσεις να έχουν θέσει σε προτεραιότητα την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, αλλά ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να είναι πνιγμένοι στα χρέη, κάθε χρόνο να βγαίνουν και να κλείνουν τους δρόμους, το αγροτικό εισόδημα να πέφτει, ο αγροτικός πληθυσμός να μειώνεται; Δεν καταλαβαίνετε ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας και πρέπει να το ξεριζώσουμε;», κατέληξε.
Τέλος, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, ανέφερε: «Το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης τελικά συνεχίζεται, αλλά χωρίς πόρους στους νέους αγρότες. Διότι με όσα εξαγγείλατε την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Παραγωγής, στέλνετε τους νέους αγρότες στη σύνταξη πριν καν ξεκινήσουν. Με 17.500 ευρώ στον κάθε δικαιούχο, όπως τελικά αποφασίσατε, προκειμένου να τους εντάξετε όλους, το μέτρο πλέον είναι αποθαρρυντικό και ασύμφορο».






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο