Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Αύξηση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών στη Μακεδονία

Αύξηση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών στη Μακεδονία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζει η αξία των ακάλυπτων επιταγών σε Μακεδονία- Θράκη.
Συγκεκριμένα, ανήλθε σε 614,4 εκατ. ευρώ έναντι 239,9 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο, αποτυπώνοντας τη μεγάλη έλλειψη ρευστότητας στη βορειοελλαδική αγορά.
Ωστόσο, από τον Ιανουάριο του 2010 η αξία των ακάλυπτων επιταγών μειώθηκε κατά 19,6%, σε σχέση με πέρυσι στα 35,61 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία από το Δελτίο Περιφερειακής Οικονομικής Συγκυρίας Μακεδονίας- Θράκης της Τραπέζης της Ελλάδος, με πηγή την "Τειρεσίας ΑΕ".
Κοντά στα επίπεδα του 2008, με μικρή αύξηση, κινήθηκε η αξία των διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών, η οποία διαμορφώθηκε πέρυσι στα 45,6 εκατ. ευρώ, από 44,2 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο.

Μεταξύ των κατά τόπους περιφερειών, τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις στην αξία των ακάλυπτων επιταγών σημείωσαν η κεντρική (+179,3%) και η δυτική Μακεδονία (+172,8%), όπου τα χρέη έφτασαν στα 492,6 εκατ. και στα 55,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Στην κ. Μακεδονία η αξία των επιταγών χωρίς αντίκρισμα σημείωσε πτώση 15,4% τον Ιανουάριο του 2010, δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας για βελτίωση της κατάστασης στην αγορά, μετά από ένα απογοητευτικό 2009, με χειρότερους μήνες τον περσινό Μάρτιο (+410%) και Μάιο (+342%).

Αντίθετα, στη δυτική Μακεδονία η αξία των ακάλυπτων επιταγών εξακολούθησε να σημειώνει άνοδο της τάξης του 13,4%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.
Πιο συγκρατημένη ήταν η αύξηση ακάλυπτων επιταγών στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου η άνοδος διαμορφώθηκε πέρυσι στο 53,6%, με την αξία να φτάνει στα 66,2 εκατ. ευρώ.

Ως προς την αξία των διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών, αυτή σημείωσε μικρή αύξηση στην κ. Μακεδονία (+4,8%, στα 32,9 εκατ. ευρώ) και την ανατολική Μακεδονία- Θράκη (+1,8%, στα 6,8 εκατ.), ενώ αντίθετα, μειώθηκε ελαφρώς στη δυτική (-3,2%, στα 5,9 εκ. ευρώ).






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο