Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Ζήτησαν μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Ζήτησαν μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση των συμπληρωματικών μέτρων της κυβέρνησης, καθώς οι πιέσεις των Βρυξελλών και των αγορών γίνονται πλέον ασφυκτικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κοινοτικοί ελεγκτές, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την αυτοψία τους την Πέμπτη, δεν πείστηκαν ολοκληρωτικά από τα μέτρα και τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και ζητούν πρόσθετα μέτρα, συνολικού ύψους 4,8 δισ. Ευρώ.

Οι διαφωνίες των κοινοτικών εντοπίζονται στη μεγαλύτερη, από τα αναμενόμενα ύφεση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στις εκτιμήσεις για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές ζήτησαν μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων το 2010 και «πάγωμα» μέχρι το 2012, ενώ επισκέφθηκαν και το υπουργείο Απασχόλησης, ενόψει και της ολοκλήρωσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση πάντως, αναμένεται να δημοσιοποιήσει τη νέα δέσμη μέτρων, μετά την επίσκεψη του κοινοτικού επιτρόπου, Όλι Ρεν, ο οποίος αναμένεται τη Δευτέρα στην Αθήνα.
Μεταξύ άλλων, αναμένεται να ανακοινωθεί αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες (στο 20%-21%), περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα (ακόμη και κατά 20%),  θέσπιση φόρου πολυτελείας σε σειρά προϊόντων με κυριότερο τα αυτοκίνητα και περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων στο Δημόσιο.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση φαίνεται να ξορκίζει το ενδεχόμενο κατάργησης του 14ου μισθού, ωστόσο, κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει μετά το κρίσιμο Ecofin.
Το αργότερο την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, την ερχόμενη εβδομάδα το νέο φορολογικό και στις 20 Μαρτίου το νέο ασφαλιστικό.
Ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν, σε  συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη, είπε ότι αναμένει να ενημερωθεί από το κλιμάκιο των επιθεωρητών της Κομισιον, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της διοργάνωσης μιας δημόσιας ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την ελληνική οικονομία.
Ο κ. Ρεν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Αν και το πρόγραμμά του δεν έχει ολοκληρωθεί, θεωρείται πολύ πιθανό να συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, αλλά και με την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι σε όλα τα υπουργεία, ζητώντας και από το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε περιστολή δαπανών.
Εντωμεταξύ, σαφάρι είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών αρχίζει το υπουργείο οικονομικών, βάζοντας στο στόχαστρό του όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και δεν δηλώνουν τους τόκους.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr