Αρχική | Πολιτική | Κόσμος | Στη Μαγιόρκα για το συμβούλιο ο Βενιζέλος

Στη Μαγιόρκα για το συμβούλιο ο Βενιζέλος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Συνήλθε χθες και σήμερα στη Μαγιόρκα το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Τα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν τα εξής:

-Οι στρατιωτικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και τη Σομαλία για την καταπολέμηση της πειρατείας.

-Η ευρωπαϊκή αποστολή βοήθειας στην Αϊτή.

-Η συνεργασία με Τρίτες χώρες στον τομέα της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

-Οι προοπτικές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

-Ο συντονισμός μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών αποστολών της ΕΕ.

-Η σχέση μεταξύ κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας και ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της ΕΕ και

-Το θεσμικό πλαίσιο της δράσης των υπουργών Άμυνας της ΕΕ μετά τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ο κ. Βενιζέλος, με τις παρεμβάσεις του στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη:

-Να διασφαλίζεται ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των πρωτοβουλιών και των επιχειρήσεων των δύο οργανισμών, με βάση την αρχή της θεσμικής αυτονομίας τους κάθε οργανισμού αλλά και της συμπληρωματικότητας των δράσεών τους.

-Αξιοποίησης των νέων ρυθμίσεων της Συνθήκης της Λισαβόνας που τείνουν να ενοποιήσουν τους πυλώνες της Ε.Ε., αυτό όμως πρέπει πάντα να γίνεται με σαφή νομική βάση και σαφείς όρους εντολής, καθώς συχνά ισχύουν διαφορετικοί κανόνες, αφενός μεν ως προς τις πολιτικές (civilian), αφετέρου δε ως προς τις στρατιωτικές δράσεις.
Με βάση και την έως τώρα εμπειρία της Frontex, αυτή η παρατήρηση έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σχέση μεταξύ κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (ΟΠΘ) της Ε.Ε. στον θαλάσσιο χώρο της Ένωσης, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

- Επίσης, τοποθετήθηκε υπέρ της συνέχισης της κοινής δράσης που αποτελεί το θεμέλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

- Τάχθηκε υπέρ της πρότασης οι υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε. να συνεδριάζουν, τόσο από κοινού με τους υπουργούς Εξωτερικών, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία της Υπάτης Εκπροσώπου και Αντιπροέδρου της Επιτροπής, όσο και ως χωριστή σύνθεση Άμυνας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), υπό την προεδρία της Υπάτης Εκπροσώπου και φυσικά άτυπα, υπό την προεδρία της εκάστοτε προεδρεύουσας χώρας.

Στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Βενιζέλος αντάλλαξε -μεταξύ άλλων -απόψεις με:

-Το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν, σε συνέχεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα για ζητήματα σχετικά με τη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ

-Τον Τούρκο ομόλογό του, Μεχμέτ Γκιονούλ, ο οποίος προσήλθε για τον πολιτικό διάλογο με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

-Το Γάλλο ομόλογό του, Ερβέ Μορέν, για την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του σχεδίου συμφωνίας συνολικής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

-Τον Πολωνό συνάδελφό του, Μπόγκνταν Κλίτς, που θα επισκεφθεί σε λίγες εβδομάδες την Ελλάδα.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο