Αρχική | Πολιτική | Ευρώπη | H ονομασία για τα Σκόπια που θα γίνει αποδεκτή

H ονομασία για τα Σκόπια που θα γίνει αποδεκτή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
H ονομασία για τα Σκόπια που θα γίνει αποδεκτή

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς μετά από διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια, θα βρίσκεται στην Αθήνα την Πέμπτη. Ο κ. Νίμιτς αποδεχόμενος τη πρόσκληση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, θα συνομιλήσει με τη κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Όπως δήλωσε στα Σκόπια όπου βρέθηκε "Δεν κομίζω πρόταση, διότι πρέπει να συζητήσω στις πρωτεύουσες των δύο χωρών και να δούμε πού βρισκόμαστε. Έχω κάποιες ιδέες οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία".
Παράλληλα υποστήριξε ότι: "από τη δική μου οπτική γωνία, το κύριο θέμα των συνομιλιών είναι το όνομα της χώρας, όπως αυτό αναφέρεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και στην Ενδιάμεση Συμφωνία. Όλα τα άλλα ζητήματα, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύω ότι, μπορούν να θεωρηθούν ως δευτερεύοντα", έσπευσε να προσθέσει.

Το καίριο ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι μόνο η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» που θα γίνει εν τέλει αποδεκτή αλλά το εύρος χρήσης του εν λόγω συμφωνηθέντος ονόματος.
Στη διάρκεια της παραμονής του στα Σκόπια, ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αντόνιο Μιλόσοσκι. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φθάσουν σε μία λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως υπογράμμισε "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βαρύτητα του προβλήματος και να το επιλύσουμε. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής δράσης από τις δύο πλευρές".

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επανέλαβε ότι, τα δύο μέρη (Ελλάδα και ΠΓΔΜ) έχουν διαφορετικές θέσεις για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε πως χρειάζονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.

Τέλος τόνισε ότι ελπίζει , μετά από και τις συνομιλίες σε Σκόπια και Αθήνα ότι θα μπορέσουμε να εντατικοποιήσουμε τη διαδικασία, η οποία είχε επιβραδυνθεί κατά τους τελευταίους μήνες και να δούμε, εάν υπάρχει δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, το οποίο βρίσκεται στη διεθνή ατζέντα επί πάρα πολύ μακρά περίοδο".






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο