Αρχική | Πολιτική | Κόσμος | Ζητούν την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού

Ζητούν την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αντίθετα, με ότι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο -εκτός από τις χώρες που δυναστεύονται από χούντες- μια κυβέρνηση, μπορεί αν το θελήσει να απαλλάξει τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων από τα καθήκοντά του και να τον στείλει σπίτι του. Όχι όμως στην Τουρκία. Οι φωνές που ψιθυρίζουν ότι ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, καλό θα ήταν  να παραιτηθεί, αυξάνονται κάθε μέρα που γίνεται και κάτι και κάτι νέο γνωστό από την υπόθεση Εργκένεκον και "Βαριοπούλα", αλλά είναι απλοί ψίθυροι.  Η ίδια η κυβέρνηση θα το ήθελε αλλά δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα, πέρα από το στέλνει στη δικαιοσύνη απόστρατους επίδοξους πραξικοπηματίες.

Ο μοναδικός που λέει φωναχτά αυτό που σκέφτεται είναι ο αντιπολιτευόμενος Ντενίζ  Μπαικάλ αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος ήδη από τον Ιούνιο πέρυσι ζητούσε από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταίπ Ερντογάν, να αποστρατεύσει τον αρχηγό. Αλλά κανείς στην Τουρκία δεν ξέρει πως μπορεί ένας πολιτικός -έστω και αν είναι ο πρωθυπουργός- να αποστρατεύσει τον αρχηγό του παντοδύναμου Γενικού Επιτελείου. Ο μόνος που το είχε τολμήσει ήταν ο Τουργκούτ Οζάλ, όμως τότε επρόκειτο απλώς για μια αντιζηλία δύο στρατηγών για το ίδιο αξίωμα. Στο μεταξύ, οι ίδιες οι ένοπλες δυνάμεις, φροντίζουν να καταστήσουν σαφές, ότι οι καθημερινές πλέον συλλήψεις απόστρατων στρατιωτικών, δεν είναι κάτι που μπορούν να ανεχτούν για πολύ. Και το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσουν.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο