Περαιτέρω εξασθένιση του ευρώ «βλέπουν» στην αγορά
Σε περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου παραπέμπουν τα προθεσμιακά συμβόλαια στην αγορά συναλλάγματος αλλά και οι εκτιμήσεις των αναλυτών.
«Οι επενδυτές άρχισαν ήδη να σκέφτονται την επόμενη ημέρα της κρίσης και φαίνεται ότι βρίσκουν μόνο λόγους για να πουλήσουν το ευρώ», υποστηρίζει ο επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής συναλλάγματος της Barclays, Ντέιβιντ Γου.
«Η σκληρή λιτότητα σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία είναι πιθανό να οδηγήσει τις οικονομίες τους βαθιά στην ύφεση», εξηγεί ο ίδιος, «και αν όλοι οι άλλοι παράγοντες παραμείνουν αμετάβλητοι, αυτό θα οδηγήσει σε χαλαρότερη νομισματική πολιτική». Ουσιαστικά, δηλαδή, ο αναλυτής της Barclays υποστηρίζει ότι στη Φραγκφούρτη θα καθυστερήσουν να αυξήσουν τα επιτόκια επειδή οι οικονομίες του Νότου βρίσκονται σε ύφεση.
Όσο απίθανο και να φαντάζει αυτό στη σημερινή συγκυρία (με τη σκληρή στάση που τηρεί η Γερμανία), στην αγορά φαίνεται ότι αρκετοί το πιστεύουν. Σε έρευνα του Bloomberg, 36 από τους 41 αναλυτές που ερωτήθηκαν υποστήριξαν ότι το ευρώ θα υποχωρήσει κι άλλο έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του έτους. Στην UBS εκτιμούν ότι η ισοτιμία ίσως βρεθεί και στο επίπεδο των 1,3 δολ./ευρώ, ενώ κάποιοι αναλυτές αρχίζουν να μιλούν ακόμα και για ισοτιμία «1-1».
Πιέσεις
Οι πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύονται από τις προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ ταχύτερα από ότι στην Ευρωζώνη. Όταν, την προηγούμενη Πέμπτη, η Fed αύξησε το επιτόκιο απευθείας δανεισμού των τραπεζών (discount rate) κατά 0,25 μονάδες, το ευρώ υποχώρησε μέχρι τα 1,3444 δολ. -το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 9μηνου.
Στη διοίκηση της Fed έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι η αύξηση του βασικού επιτοκίου (Fed fund rate) καθυστερεί, γεγονός που επέτρεψε στο ευρώ να ανακάμψει στο επίπεδο των 1,36 δολ. Ακόμα κι έτσι, όμως, στην αγορά εκτιμούν ότι η Fed θα κινηθεί ταχύτερα και θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Θετικά για το δολάριο λειτουργεί, τις τελευταίες ημέρες, και η απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας που είχαν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία. Τον Δεκέμβριο, η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε πρόταση νόμου, με την οποία η Fed οφείλει να λογοδοτεί στο Κογκρέσο για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Με το νομοσχέδιο ουσιαστικά καταργείται πρόβλεψη νόμου του 1978, σύμφωνα με την οποία η αρμόδια υπηρεσία του Κογκρέσου για τον έλεγχο των κρατικών δαπανών (Government Accountability Office) δεν δικαιούται να ζητά από τη Fed στοιχεία σχετικά με την άσκηση της νομισματικής πολιτικής.
Καθώς, όμως, οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν πλέον να μπλοκάρουν τις αποφάσεις της Γερουσίας μέσω διαδικαστικών προσχημάτων (filibuster), θεωρείται μάλλον απίθανο να υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση της Βουλής. Εξέλιξη που αξιολογείται ως θετική για το δολάριο.
Μπ. Μπερνανκέ
Προς όφελος του αμερικανικού νομίσματος λειτουργεί, τέλος, και η τοποθέτηση του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκε, ενάντια στην πρόταση για αύξηση του στόχου πληθωρισμού. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρντ, πρότεινε να αυξηθεί ο στόχος που έχουν οι κεντρικές τράπεζες για τον πληθωρισμό από 2% σε 4%. Η σημερινή διοίκηση της Fed, όμως, ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση, κάτι που ο κ. Μπερνάνκε πιθανότατα θα επαναλάβει στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο
- Στο αυτοκινήτου τους βρέθηκε σπάνιο αρχαίο αντικείμενο
- Οι αλυσίδες ετοιμάζουν νέο μπαράζ προσφορών στα λάπτοπ
- Δεν δίνουμε λεφτά στην Ελλάδα
- Υπό Δικαστική παρουσία το Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας
- Διακινούσε φωτογραφίες ανήλικης, με τη κάλυψη της μητέρας
- Πρώτος πάλι ο Παναθηναϊκός. Η διαιτησία αρνητικός πρωταγωνιστής
- Με δικαστική εντολή επαναλειτουργεί προσωρινά η ΕΑΒ
- Δύο εκατομμύρια οι άστεγοι στην Χιλή
- Αυτοκτόνησε με μια σφαίρα στο κεφάλιο πρόεδρος της Nafta
- Η ΝΔ βάζει «πλάτη» στο ΠαΣοΚ
- Η Ελλάδα συνεχίζει να κρατάει σε αγωνία τις αγορές
- Η Γερμανία αλλάζει τον προϋπολογισμό της για να περιλάβει και την Ελλάδα
- Δυσάρεστα τα νέα για την Ισπανία
- 2.000 Ιταλοί φορολογούμενοι μετέφεραν δύο δις. ευρώ στο εξωτερικό
- Επικίνδυνη για το ευρώ η κερδοσκοπία στην Ελλάδα
- Ανάκαμψη για την ευρωζώνη το 2010 βλέπει η Κομισιόν
- Περαιτέρω εξασθένιση του ευρώ «βλέπουν» στην αγορά