Αρχική | Τράπεζες | Υποβάθμιση τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών

Υποβάθμιση τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υποβάθμιση τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Τρ. Πειραιώς) προχώρησε την Τρίτη ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη της Fitch ότι η ήδη επιδεινούμενη ποιότητα στα χαρτοφυλάκια των εν λόγω τραπεζών θα δεχθεί επιπλέον πιέσεις λόγω του αντίκτυπου που θα έχουν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που αναμένεται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση.
Ειδικότερα, η Fitch εκτιμά ότι τα μέτρα περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας θα έχουν σημαντική επίπτωση στην πραγματική οικονομία, επηρεάζοντας τη ζήτηση για χορηγήσεις δανείων με συνέπεια την επιδείνωση της ποιότητας στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Η επιδείνωση αυτή, τονίζει η Fitch, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερα πιστωτικά κόστη και τελικά εξασθένηση της κερδοφορίας.

Ως επιπλέον παράγοντα ανησυχίας, ο διεθνής οίκος επισημαίνει επίσης ότι παρόλο που οι λειτουργία των 4 μεγάλων τραπεζών στη λεγόμενη Νέα Ευρώπη και την Τουρκία διασφαλίζει σημαντικό βαθμό διαφοροποίησης ως προς τις πηγές των εσόδων τους, δεν παύουν αυτά τα έσοδα να προέρχονται από πιο ασταθείς οικονομίες, ορισμένες εκ των οποίων, λέει η Fitch, αντιμετωπίζουν το φάσμα της ύφεσης.Η κερδοφορία των τραπεζών, προσθέτει η Fitch, ενδέχεται επίσης να επηρεαστεί αρνητικά από την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών, ως συνέπεια των εντεινόμενων πιέσεων στο δανεισμό και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, απόρροια με τη σειρά τους των ανησυχιών των αγορών για πιθανή πτώχευσης της Ελλάδας.
Η αβεβαιότητα γύρω από τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έχουν σε μεγάλο βαθμό περιορίσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις «αγορές χονδρικής» και, σε μικρότερο βαθμό, τις αγορές διατραπεζικού δανεισμού σε λογικές τιμές.

Ως συνέπεια, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βασίζονται σε ένα βαθμό από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Αν και η ανεμπόδιστη πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ παρέχει βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, η Fitch λέει πως θα... καλωσόριζε μια αναδιάταξη του προφίλ άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών προς πιο παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης.

Ωστόσο, η Fitch αναφέρει και κάτι θετικό: όπως υπογραμμίζει, οι ελληνικέ τράπεζες εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται πρωτογεννώς από τις καταθέσεις των πελατών τους, γεγονός που σύμφωνα με την ίδια, αντανακλά την περιορισμένη εξάρτησή τους από χρηματοδότηση «χονδρικής».

Υποβάθμιση καλυμμένων ομολογιών ΕΤΕ, Alpha, Marfin Egnatia

Η Fitch προέβη επίσης σε υποβάθμιση των καλυμμένων ομολογιών τριών τραπεζών: της Εθνικής, της Alpha και της Marfin Egnatia.
Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση των καλυμμένων ομολογιών της Εθνικής Τράπεζας αναθεωρήθηκε σε "ΑΑ" από "ΑΑΑ", με Rating Watch Negative.
Επίσης, τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Covered Bonds Plc υποβαθμίστηκαν στην κατηγορία "ΑΑ+" από "ΑΑΑ", με Rating Watch Negative, ενώ το ίδιο ισχύει και τα καλυμμένα ομόλογα της Marfin Egnatia.
Οι τρεις εκδόσεις αντιπροσωπεύουν χρέος ύψους 6,5 δισ. ευρώ.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο