Αρχική | Πολιτική | Κόσμος | Περιβαλλοντικά κινήματα σε νέα εκστρατεία κατά των πυρηνικών

Περιβαλλοντικά κινήματα σε νέα εκστρατεία κατά των πυρηνικών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Διαμαρτυρίες διεθνώς από τις περιβαλλοντικές κινήσεις ξεκίνησαν μετά την εξαγγελία του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, για τη χρηματοδότηση κατασκευής δύο πυρηνικών αντιδραστήρων. Η ανακοίνωση έγινε τη Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, καθώς και η αναγγελία για μετατροπή φόρων σε εγγυήσεις χρηματοδότησης για τις νέες εγκαταστάσεις. Οι συν-εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Μόνικα Φρασσόνι και Φιλίπ Λαμπέρ καταδίκασαν με σκληρά λόγια την απόφαση του Ομπάμα. Συγκεκριμένα δήλωσαν: «Η ανακοίνωση αυτή, μαζί με την πρόσφατη ανακοίνωση των εγγυήσεων ύψους 54.5 δις. δολαρίων ΗΠΑ για την πυρηνική ενέργεια, βασίζεται στην πλάνη ότι η νέα γενιά εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας είναι "καθαρή και ασφαλής", ενώ η πραγματικότητα είναι ότι εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά βρώμικη και επικίνδυνη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, για τους οποίους τα πυρηνικά δεν είναι επιλογή. Η ανησυχία για την ασφάλεια των πυρηνικών είναι ακόμα κυρίαρχη, αλλά το πυρηνικό λόμπι προσπαθεί επίσης να αποκρύψει το πραγματικό κόστος της πυρηνικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων της επεξεργασίας αποβλήτων και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει τεχνολογία για να αντιμετωπίσει τέτοια απόβλητα με ακίνδυνο και αποτελεσματικό τρόπο. Είναι επίσης γεγονός ότι οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν είναι περισσότερο απεριόριστα απ' ο,τι το πετρέλαιο».

Όπως ισχυρίζονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, είναι απλά απαράδεκτο να εκτρέπονται τα χρήματα των φορολογουμένων από τα προγράμματα, που επιτυγχάνουν ουσιαστική μείωση των εκπομπών CO2 γρήγορα και αειφορικά, δηλ., τις ανανεώσιμες ενέργειες, στα πυρηνικά, που δεν είναι ούτε βιώσιμα, ούτε αποδοτικά, ούτε ασφαλής. Ενώ σύμφωνα με πολιτικές συζητήσεις, ο Ομπάμα προσπαθεί να αγοράσει την υποστήριξη των Δημοκρατικών για τα σχέδιά του να επιβληθούν περιορισμοί στις εκπομπές άνθρακα και να επενδύσει περισσότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με το να ενδώσει στις απαιτήσεις τους για την ανεύθυνη και απαράδεκτη επένδυση στα πυρηνικά, τον άνθρακα και τις βιομηχανίες φυσικού αερίου. Επίσης οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι επιζήμια οικονομικά, άσχετα αν οι περισσότερες κυβερνήσεις με παρόμοια σχέδια αναφέρουν ότι οι νέοι αντιδραστήρες δεν θα κοστίσουν τίποτα στους φορολογούμενους. Όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις χωρίς τεράστιες δημόσιες επενδύσεις. Έτσι ξεκίνησε από τις οικολογικές οργανώσεις μια νέα πλανητική εκστρατεία το 2010 ενάντια στην επιστροφή μιας παλαιάς και επικίνδυνης τεχνολογίας, για αντίσταση στο ψέμα ότι τα πυρηνικά θα καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο