Αρχική | Πολιτική | Κόσμος | Η τουρκική προβοκάτσια με την Ελλάδα

Η τουρκική προβοκάτσια με την Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η τουρκική προβοκάτσια με την Ελλάδα

Η πρόσφατη αποκάλυψη του σχεδίου «Βαριοπούλα» και οι διαδοχικές συλλήψεις νυν και πρώην στρατηγών, οι οποίοι ανακρίνονται από την Ασφάλεια για την εμπλοκή τους σε σχέδιο συνωμοσίας κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν φέρει στρατό και κυβέρνηση σε ευθεία πορεία σύγκρουσης.

Χθες το απόγευμα και με φόντο τις συλλήψεις των στρατηγών, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματικών - με βαθμό μεγαλύτερο του Ταξιάρχου- όπου εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανοιχτή πλέον κόντρα του στρατού με την κυβέρνηση Ερντογάν.
Της στρατιωτικής σύσκεψης ακολούθησε παρόμοια κυβερνητική, την οποία συνεκάλεσε ο πρωθυπουργός Ερντογάν αμέσως με την επιστροφή του από την Ισπανία.

Όπως αναφέρει λακωνικά η ιστοσελίδα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, μετά από σύσκεψη - στην οποία συμμετείχαν όλοι ανεξαιρέτως οι στρατηγοί και οι ναύαρχοι- κρίθηκε ιδιαιτέρως σοβαρή η κατάσταση της σωρείας συλλήψεων ανωτάτων στρατιωτικών.
Οι εν λόγω συλλήψεις διατάχθηκαν από την Τουρκική κυβέρνηση επειδή αιωρούνται υποψίες ότι οι συλληφθέντες στρατιωτικοί ενέχονται σε μια συνομωσία, η οποία έχει σαν κεντρικό στόχο να ανατρέψει, μέσω πραξικοπήματος, τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Οι πρώτες πληροφορίες για την υπόθεση δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο σε τουρκική εφημερίδα.
Ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να παρουσιαστούν οι 49 στρατιωτικοί, οι οποίοι συνελήφθησαν την Δευτέρα σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη. Μεταξύ των 49 συλληφθέντων, περιλαμβάνονται 17 απόστρατοι στρατηγοί και 4 εν ενεργεία ναύαρχοι, ενώ σημειώνεται ότι έχουν επίσης συλληφθεί ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, στρατηγός Ιμπραχίμ Φιρτίνα, και ο ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ, πρώην αρχηγός του πολεμικού ναυτικού.

Συγκεκριμένα, οι συλληφθέντες στρατιωτικοί κατηγορούνται για τον σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων εναντίον τζαμιών με σκοπό την πρόκληση χάους με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί πραξικόπημα στο πλαίσιο της επιχείρησης "Βαριοπούλα" που χρονολογείται από το 2003, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.
Παράλληλα, θεωρούνται ύποπτοι για την εκπόνηση σχεδίου κατάρριψης τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους με στόχο την πρόκληση ένοπλης σύρραξης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της τουρκικής κυβέρνησης.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφερόμενη στο γεγονός εξέφρασε την έντονη ανησυχία της, τονίζοντας ωστόσο την τήρηση της προβλεπόμενης νομοθεσίας, σχετικά με τις ανακρίσεις των συλληφθέντων ανώτατων αξιωματικών.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr