Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Τα 16 πιο συνηθισμένα λάθη της φορολογικής δήλωσης

Τα 16 πιο συνηθισμένα λάθη της φορολογικής δήλωσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font


Λάθη σε 194.804 δηλώσεις εντόπισε το υπουργείο Οικονομικών κατά την εκκαθάριση των περυσινών δηλώσεων. Τα λάθη των φορολογούμενων εντοπίζονται κυρίως σε 16 κωδικούς της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών με οδηγίες του στις εφορίες όλης της χώρας ζητά να ελέγχονται κατά προτεραιότητα οι 16 κωδικοί προκειμένου να εκκαθαρισθούν γρηγορότερα οι δηλώσεις των μισθωτών και συνταξιούχων που θα υποβληθούν το επόμενο διάστημα. Από τη στατιστική επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων, εντοπίστηκαν τα σημεία (κωδικοί αριθμοί) της δήλωσης που παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα λαθών, η οποία οφείλεται προφανώς στη μη επαρκή πληροφόρηση των φορολογουμένων για την ορθή συμπλήρωση αυτών. Για την αποφυγή επανάληψης των παραπάνω λαθών και τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων φυσικών προσώπων στην ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, οικονομικού έτους 2010, το υπουργείο Οικονομικών συνέταξε ειδικό οδηγό με τα συνηθέστερα λάθη τα οποία παρατίθενται παρακάτω.

Συνολικά, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων εντόπισε λάθη σε 194.804 δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2009 και κατέγραψε τα σημεία της δήλωσης που οι φορολογούμενοι ξεχνούν να συμπληρώσουν:

1. Σε δηλώσεις εν διαστάσει συζύγων δεν διαγράφεται ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου. Το λάθος εντοπίστηκε σε 8.926 δηλώσεις.

2. Συμπληρώνεται η ένδειξη για υποβολή δήλωσης που αφορά φορολογούμενο που απεβίωσε, αλλά δεν έχει δηλωθεί στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ η σχέση μεταξύ αποβιώσαντος και κληρονόμου. Το σφάλμα αυτό εντοπίστηκε σε 6.428 δηλώσεις.

3. Υπάρχουν συμπληρωμένα στοιχεία εκπροσώπου στη δήλωση χωρίς να έχει καταχωρισθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο. Το λάθος αυτό παρατηρήθηκε σε 9.166 δηλώσεις του 2009.

4. Εχουν συμπληρωθεί καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα αντίστοιχα ακαθάριστα έσοδα. Το λάθος αυτό έκαναν 5.760 φορολογούμενοι.

5. Ενώ δηλώνονται από τους φορολογούμενους δαπάνες για επισκευή και συντήρηση ακινήτων, ωστόσο δεν δηλώνεται εισόδημα από ακίνητα. Οι «ξεχασιάρηδες» ανέρχονται σε 6.548.

6. Δεν συμπληρώνεται η επιφάνεια των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών, ενώ αναγράφονται τα λοιπά στοιχεία (ποσοστό συνιδιοκτησίας, μήνες). Το λάθος αυτό εμφάνισαν 10.732 δηλώσεις του 2009.

7. Δηλώνεται η επιφάνεια της κύριας κατοικίας που είναι μεγαλύτερη από 200 τ.μ. και δεν έχουν συμπληρωθεί η Τιμή Ζώνης και το Ετος Εκδοσης Οικοδομικής Αδείας. Το λάθος αυτό έκαναν περί τους 21.092 φορολογούμενους.

8. Οι επιφάνειες των δευτερευουσών κατοικιών (μη εξοχικής και εξοχικής) είναι μεγαλύτερες των 150 τ.μ. και δεν έχουν συμπληρωθεί οι Τιμές Ζώνης και το Ετος Εκδοσης Οικοδομικής Αδείας. Το λάθος εντοπίστηκε σε 35.298 δηλώσεις.

9. Συμπληρώνονται τόκοι στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία στον πίνακα δαπανών και το ποσό αυτό δεν μεταφέρεται στον πίνακα των τεκμηρίων. Το λάθος αυτό έκαναν 25.670 φορολογούμενοι.

10. Ενώ το εμβαδόν της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερο των 120 τ.μ. συμπληρώνεται μόνο το ποσό των τόκων και όχι το ποσό που αντιστοιχεί στην αποπληρωμή του κεφαλαίου για τα πάνω από τα 120 τ.μ. της κατοικίας.

11. Ενώ συμπληρώθηκαν τόκοι στεγαστικού δανείου, ωστόσο δεν συμπληρώθηκαν οι κωδικοί με τα συνολικά ποσά των δανείων. Το λάθος εντοπίστηκε σε 16.768 δηλώσεις.

12. Σε 10.654 δηλώσεις ο φόρος που αναλογεί σε εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες συμπληρώθηκε σε λάθος κωδικό.

13. Δεν υπάρχει σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Η διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,5% και το λάθος αυτό εντοπίστηκε σε 27.100 δηλώσεις.

14. Σε 7.995 δηλώσεις οι παρακρατηθέντες και προκαταβληθέντες φόροι από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα ήταν μεγαλύτεροι από το 20% των εισοδημάτων.

15. Σε 25.296 δηλώσεις η συμπλήρωση του αριθμού καταχώρισης στη δήλωση με δυσανάγνωστους χαρακτήρες είχε ως αποτέλεσμα να μη συμφωνεί η τιμή του αριθμού καταχώρισης από το σύστημα TAXIS, με αυτήν που πληκτρολογήθηκε.

16. Δεν συμπληρώθηκε σε 6.428 δηλώσεις το Ειδικό Ενημερωτικό Δελτίο από αξιωματικούς και κατώτερο πλήρωμα προκειμένου να διενεργηθεί ειδικός τρόπος φορολόγησης.

Η Καθημερινή








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr