Αρχική | Οικονομία | Σύνταξη: Μείωση κατά τουλάχιστον 20%

Σύνταξη: Μείωση κατά τουλάχιστον 20%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σύνταξη: Μείωση κατά τουλάχιστον 20%

Σειρά νέων μέτρων προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, με στόχο τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος και βασικούς άξονες αφενός τα χρόνια εργασίας -πόσα επιπλέον χρόνια θα δουλεύει ο εργαζόμενος-  και αφετέρου τα τελικά ποσά που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.  Οι δύο κεντρικοί άξονες του νέου ασφαλιστικού «συμπυκνώνονται» στα εξής:   Αφενός περισσότερα έτη ασφάλισης, άρα μεγαλύτερο εργασιακό βίο, και αφετέρου πιο αξιοπρεπείς συντάξεις.  

Σύμφωνα με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, η βασική σύνταξη θα δίδεται μετά τα 65 χρόνια της ηλικίας και μόνο σε αυτούς οι οποίοι θα λαμβάνουν ανταποδοτική σύνταξη έως 650 ευρώ. Θα υπάρχει όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση με 37ετία.  Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση τις εισφορές σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο και όχι στη βάση της καλύτερης πενταετίας ή τριετίας (ανάλογα προς τον ασφαλιστικό φορέα που ανήκει ο δικαιούχος). Αυτό πολύ απλά σημαίνει αυτόματη μείωση των συνταξιοδοτικών αποδοχών κατά τουλάχιστον 20%.  Οι όποιες βελτιώσεις στη διαδοχική ασφάλιση ήταν εν εξελίξει, παγώνουν.  Το παζλ του νέου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας άρχισε να διαμορφώνεται τόσο μέσα από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Λοβέρδου όσο και από τις προτάσεις των εκπροσώπων του υπουργείου που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, τα πέντε μέτρα που προτείνει το υπουργείο είναι τα εξής:

1. Η βασική σύνταξη θα γίνεται μετά τα 65 και μόνο σε όσους θα λαμβάνουν ανταποδοτική σύνταξη 660 ευρώ.
2. Η συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας στα 37 χρόνια τίθεται υπό αμφισβήτηση
3. Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου, μέτρο που θα οδηγήσει σε μείωση έως και 20% στις συντάξεις.
4. «Παγώνουν» οι βελτιώσεις στη διαδοχική ασφάλιση, για όσους δηλαδή έχουν ασφαλιστεί σε περισσότερα από ένα ταμεία. Σε αυτή την περίπτωση η τελική σύνταξη θα είναι μειωμένη έως και 30%.
5. Επανέρχεται ο νόμος Πετραλιά από την 1.1.2011, που θίγει άμεσα τις εργαζόμενες μητέρες ανηλίκων, ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, με την προσθήκη ενός ακόμη έτους –κάθε χρόνο- έως τη συμπλήρωση των 55ου έτους της ηλικίας τους.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο