Αρχική | Οικονομία | Με ποιους όρους θα χορηγείται η βασική σύνταξη

Με ποιους όρους θα χορηγείται η βασική σύνταξη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στους ασφαλισμένους, στο 65ο έτος στους ανασφάλιστους
Ο διάλογος για το ασφαλιστικό -που συνεχίστηκε χθες στο πλαίσιο της Επιτροπής των Ειδικών (χωρίς τους εμπειρογνώμονες της ΓΣΕΕ, κ. Σ. Ρομπόλη και Γ. Ρωμανιά)- εξήντλησε τη δυναμική του την ώρα που το ΕcoFiπαρέπεμπε στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Οπως διαπιστώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, ένα 24ωρο πριν από τη συνάντηση της ηγεσίας του Εργασίας με τους επιτηρητές, τα βασικά ερωτήματα για το περιεχόμενο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εντοπίζονται τώρα στο ύψος των ποσών που θα περιλαμβάνει η βασική σύνταξη, στη μεταβολή που θα υποστεί το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων στο ΙΚΑ (αν δηλαδή παραμείνει στο 70%), στα έτη εργασίας που θα απαιτηθούν για την απόκτηση μιας σύνταξης ισοδύναμης με την ισχύουσα 35ετία και στο εάν και πότε θα αναδιαταχθεί το σύστημα των επικουρικών συντάξεων.

Τα μέλη της επιτροπής, στην ουσία ακυρωμένα από τις ευρύτερες εξελίξεις, δεν μπορούν να υπεισέλθουν σε προτάσεις που υπόκεινται σε συγκεκριμένους περιορισμούς. Και ο βασικότερος περιορισμός δεν είναι άλλος από αυτόν της συγκράτησης, για μια τριετία, των δαπανών των Ταμείων στο ύψος των 11 δισ. ευρώ, όταν ως γνωστόν απαιτούνται τουλάχιστον 17 δισ. για την ομαλή καταβολή των συντάξεων.

Πάντως ακόμη και μέσα από τη διαφορετικότητα των απαντήσεων που δίδουν, για το ίδιο θέμα, ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης αλλά και τα μέλη της επιτροπής, χτίζεται μια ενιαία αντίληψη στα εξής ζητήματα που αφορούν τη διάρθρωση των μελλοντικών συντάξεων:

- Προβλέπεται μεταβατικό στάδιο για τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Αρχής γενομένης από το 2018, για τα πρώτα χρόνια η σύνταξη θα υπολογίζεται κατά ένα μέρος με τον παλαιό τρόπο και κατά ένα δεύτερο με τον νέο τρόπο.

- Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται με τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι στο 65ο έτος της ηλικίας.

- Οι ανασφάλιστοι θα λαμβάνουν τη βασική σύνταξη στο 65ο έτος, με εισοδηματικά κριτήρια από το κράτος και όχι από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

- Το προνοιακό κομμάτι στη βασική σύνταξη (με 15ετία και με τα σημερινά δεδομένα) δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 145 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα για την κατώτατη σύνταξη που καταβάλλεται με 4.500 ημέρες εργασίας το προνοιακό δεν υπερβαίνει τα 302 ευρώ.

- Θα τεθεί πλαφόν στο ποσό της ανώτατης (ανταποδοτικής) σύνταξης που σήμερα ορίζεται στο ποσό των 2.846 ευρώ.

Η Καθημερινή






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο