Αρχική | Πολιτική | Οριστικά σε νέα μέτρα μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου

Οριστικά σε νέα μέτρα μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οριστικά σε νέα μέτρα μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου

Το  πρωί έγινε ευρεία σύσκεψη κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην σύσκεψη μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο κ. Παπακωνσταντίνου, κ. Ραγκούσης, η κα Κατσέλη, ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο κ. Δρούτσας, ο κ. Σαχινίδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης να ανακοινωθούν μετά και την επίσκεψη του αρμόδιου επιτρόπου για την Οικονομία, Ολι Ρεν, την ερχόμενη εβδομάδα. Σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι τα νέα μέτρα είναι αναπόφευκτα στην προσπάθεια να πειστούν οι εταίροι μας αλλά και οι αγορές για την μείωση του ελλείμματος κατά 4% μέσα στο 2010. "Τα μέτρα τα παίρνουμε γιατί υπάρχει η Κομισιόν υπάρχει όμως και ο χρόνος των αγορών", είπε χαρακτηριστικά. Η ελληνική κυβέρνηση παίζει και το χαρτί της απειλής για ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ λέγοντας :

"Δεν είναι μεν στην πρόθεσή μας να καταφύγουμε στο ΔΝΤ, αλλά στις συζητήσεις είναι όλα ανοικτά."  Την απόφαση της κυβέρνησης για λήψη νέων μέτρων την προανήγγειλε και ο υπουργός Άμυνας, αμέσως μετά την πολύωρη σύσκεψη που είχε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.  Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για θυσίες με προοπτική για να ξεφύγουμε από την περιδίνηση στην οποία έχουμε βρεθεί με το δημοσιονομικό ελλειμμα της χώρας. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει προοπτική και ασφάλεια στον πολίτη, «καθώς ζητάμε ως αντάλλαγμα τη βοήθειά του και τη στήριξή του που είναι επώδυνη γιατί πρόκειται για μια θυσία». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της με περίσκεψη και με γνώμονα πάντα την προστασία του εισοδήματος των ελλήνων πολιτών. Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνεται η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ έως και δύο μονάδες, την καθιέρωση νέου συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη πολυτελείας, νέα αναπροσαρμογή των ΕΦΚ στα καύσιμα, "πάγωμα" των επιστροφών ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, νέο "ψαλίδι" στις μισθολογικές δαπάνες που αφορούν κυρίως επιδόματα και πρόσθετες αποδοχές, "πάγωμα" των επιχορηγήσεων

Στην σύσκεψη Βενιζέλου - Παπανδρέου συζητήθηκε το θέμα των ναυπηγείων και το ενδιαφέρον που έχει δείξει για την αγορά τους αραβικός όμιλος. Στο μεταξύ, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, συναντήθηκαν από τις 9.30 σήμερα το πρωί τα στελέχη του μικτού κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.  Ο πρόεδρος του συμβουλίου παρέχει αναλυτικά στοιχεία στην επιτροπή σχετικά με την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και στοιχεία με την πορεία των κρατικών δαπανών και του δημοσίου χρέους.

Τα στελέχη των διεθνών οργανισμών συναντήθηκαν χθες με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ θα ακολουθήσουν, έως και την Πέμπτη που θα παραμείνουν στην Αθήνα, επαφές με στελέχη του υπουργείου Εργασίας.  Αξίζει να σημειωθεί πως προηγήθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου το μικτό ελεγκτικό κλιμάκιο συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr