Υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα των Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς
Άρθρο από το Hellenic Business (www.hbnews.gr)
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς σε ΒΒΒ από ΒΒΒ+ προχωρά η Fitch. Ο οίκος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και νέας υποβάθμισης, καθώς διατηρεί αρνητικές της προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.
Οπως σχολιάζει η Fitch στο σχετικό της report, η υποβάθμιση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών οφείλεται στις εκτιμήσεις του οίκου πως η ποιότητα κεφαλαίων και η κερδοφορία του κλάδου, που ήδη παρουσιάζει σημάδια εξασθένησης, θα δεχθεί περαιτέρω πιέσεις λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.
"Τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, κάτι που θα επηρεάσει τη ζήτηση για δάνεια και θα ασκήσει πρόσθετες πιέσεις στην ποιότητα κεφαλαίων" επισημαίνει η Fitch. Η εξασθένηση πιστωτικής ποιότητας θα επιφέρει την αύξηση του κόστους χρήματος για τις τράπεζες, η οποία με τη σειρά της θα αποδυνάμωσει την κερδοφορία τους.
Αν και οι δραστηριότητες των τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία ενισχύουν την εξοικονόμηση εσόδων από διάφορες πλευρές, αυτά τα έσοδα πλήττονται από πιο ευάλωτες οικονομίες, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη δεχτεί πιέσεις από την ύφεση.
Η κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται ακόμη να επηρεαστεί από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης που προκύπτει από τις αυξανόμενες πιέσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
Οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν τα ελληνικά δημοσιονομικά έχουν σε μεγάλο βαθμό πλήξει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές χονδρικής, και σε μικρότερο βαθμό τις διατραπεζικές αγορές, σε λογικές τιμές.
Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να εξαρτώνται σε κάποιο βαθμό από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Αν και η πρόσβαση στις διευκολύνσεις που παρέχει η ΕΚΤ, προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, η Fitch θα προτιμούσε μια εξισορρόπηση των προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας σε πιο παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης.
Ωστόσο, αναδεικνύει το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από τις καταθέσεις των πελατών (86% των ακαθάριστων δανείων κατά μέσο όσο για τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2009), στοιχείο που κατά τον οίκο, αναδεικνύει την περιορισμένη εξάρτηση από την μη τραπεζική χρηματοδότηση.
Επισημαίνει ακόμη ότι το αρνητικό outlook για όλες τις τράπεζες, μπορεί να αναθεωρηθεί σε σταθερό, εάν οι ελληνικές τράπεζες κατορθώσουν να μειώσουν τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και κατορθώσουν ακόμη να εξισορροπήσουν τις θέσεις χρηματοδότησης και ρευστότητας χωρίς να πλήξουν την κερδοφορία τους, καθώς και εάν τα επαναλαμβανόμενα κέρδη αποδειχθούν πιο ευέλικτα από ό,τι θεωρείται τώρα, στο αναμενόμενο περιβάλλον παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό στη ΝΑ Ευρώπη.
- Γ. Παπανδρέου: Koρυφαία προτεραιότητα η επιβίωση του έθνους
- Σφοδρή επίθεση κατά της οικονομικής πολιτικής από την ΝΔ
- Η Manchester United θέλει να πάρει τον Νίνη!
- Κλειστά την Τετάρτη στα καταστήματα
- Το δικό του πακέτο στήριξης ψάχνει ο τουρισμός
- Τον παίχτη έκπληξη του πρωταθλήματος παίρνει ο Παναθηναϊκός
- Εγκατάλειψη των προσπαθειών στήριξης της Ελλάδας ζητάει ο Ρουμπινί
- Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή
- Πίεση στις γερμανικές τράπεζες να «αγοράσουν» Ελλάδα
- "Ευλογία Θεού" το σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπαιδίου
- Την Ελλάδα την σώζουν οι… Τράπεζες
- Συγχωνεύονται ΑΤΕ, ΤΤ και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
- Η απάντηση της ΕΚΤ στη Λ. Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών
- Η δρόμος του Αλέκου Παπαδόπουλου για τις τράπεζες
- Τράπεζες: Ελπίδες για τόνωση της ρευστότητας
- Κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις από το ΔΝΤ;
- Όχι στη πρόταση ΔΝΤ. Δεν θα φορολογηθούν οι τράπεζες