Αρχική | Πολιτική | Ανοίγει ο δρόμος για την μεταμέλεια του Μ. Χριστοφοράκου

Ανοίγει ο δρόμος για την μεταμέλεια του Μ. Χριστοφοράκου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανοίγει ο δρόμος για την μεταμέλεια του Μ. Χριστοφοράκου

Με τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος για τη διαφάνεια, τις αλλαγές στο «πόθεν έσχες» και την ευνοϊκή μεταχείριση για την αποκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς, θα ισχύσει και για τις εκκρεμούσες υποθέσεις, γνωστοποίησε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Η αναδρομική ισχύ του νέου νόμου, ανοίγει τον δρόμο για ξεκαθάρισμα υποθέσεων, όπως αυτό της  Ζίμενς, αφού ο Μ. Χριστοφοράκος θα μπορεί να καταθέσει την αλήθεια με αντάλαγμα την δικαστική του ασυλία.
Ο Χάρης Καστανίδης, ενημερώνοντας την επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, είπε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση και θα αναμείνει τις προτάσεις πολιτικών, κομμάτων και νομικών

«Θεωρούμε ότι ανοίγεται ένας ορθός και αποφασιστικός δρόμος για την εγκατάσταση μέτρων διαφάνειας στο δημόσιο βίο» σημείωσε. Η Μαρία Σκραφνάκη από το ΠΑΣΟΚ μίλησε για ρυθμίσεις που ενισχύουν την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης με την παρέμβαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και το θεσμικό της βάρος και την υποχρέωση είτε της ομοφωνίας είτε της αυξημένης πλειοψηφίας των 4/5.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε ευθέως αντισυνταγματική τη ρύθμιση που προβλέπει την εμπλοκή της Βουλής, έστω και με μη δεσμευτική γνωμοδότηση. Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα που δικαιολογείται λόγω υπέρτερου σκοπού». Κατά τον ίδιο, «όπου ήθελε το Σύνταγμα να παραπέμψει σε αρμοδιότητα της Βουλής το έχει πράξει».

Από το ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή του πνεύματος, καθώς θα εξακολουθεί να αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού όπως είπε δεν είναι δεσμευτική η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Με την ίδια λογική, πρότεινε, ας αποφασίζουν οι δικαστές ή ευρύ εκλεκτορικό σώμα για την ηγεσία τους -όπως ήταν παλαιότερη θέση του ΠΑΣΟΚ- κι ας είναι απλή γνώμη και να την λαμβάνει υπόψη ή μη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Μάκης Βορίδης, από τον ΛΑΟΣ, έκανε επίσης λόγο για πρόβλημα συνταγματικότητας, αφού, όπως είπε, θα υπάρχει ένα είδος «πολιτικής δέσμευσης» του Υπουργικού Συμβουλίου από τη Διάσκεψη των Προέδρων, κάτι που σαφώς αντιβαίνει στο γράμμα και πνεύμα του Συντάγματος, που δεν θέλει παρέμβαση της νομοθετικής εξουσίας στο θέμα αυτό.

Ο Νίκος Τσούκαλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, θεώρησε κατ’ αρχήν ότι οι διατάξεις κινούνται στο συνταγματικό πλαίσιο, αν και θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα -στο συγκεκριμένο άρθρο- στην επόμενη αναθεώρηση. Κατά τα άλλα, προβληματισμό εξέφρασε για το ενδεικνυόμενο ή μη να υπάρχει ακρόαση των υποψηφίων ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επίσης ότι στηρίζει το πνεύμα της επαναφοράς του αυτοδιοίκητου στα δικαστήρια.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο