Αρχική | Οικονομία | Ευρώπη | Έλλειψη διαφάνειας στις συμφωνίες swap της Goldman Sachs

Έλλειψη διαφάνειας στις συμφωνίες swap της Goldman Sachs

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Από έλλειψη διαφάνειας χαρακτηρίζονται οι συμφωνίες swap της Goldman Sachs με την Ελλάδα και με άλλες χώρες, κατά τις οποίες «χάθηκε» τμήμα του κρατικού χρέους, παραδέχθηκε ο γενικός διευθυντής της τράπεζας στις ΗΠΑ, Τζέραλντ Κόριγκαν, μιλώντας την Δευτέρα σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου.
Ο κ. Κόριγκαν κλήθηκε να καταθέσει τη βρετανική επιτροπή στο πλαίσιο έρευνας για το ρόλο των τραπεζών στην χρηματοπιστωτική κρίση και είναι ο πρώτος από την Goldman που μιλά δημοσίως για την υπόθεση.
«Εκ των υστέρων μπορούμε να πούμε, για τις συγκεκριμένες υποθέσεις στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και τις αρχές του 2000, πως από την πλευρά της διαφάνειας τα πράγματα μπορούσαν να ήταν και μάλλον θα έπρεπε να είναι καλύτερα» είπε το στέλεχος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας και πρώην πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης.

«Εκείνες οι συναλλαγές ήταν πολύ συνεπείς και συγκρίσιμες με την καθιερωμένη συμπεριφορά και τα μέτρα που χρησιμοποιούσε η ΕΕ», προσέθεσε, επισημαίνοντας πως και άλλες τράπεζες παρείχαν τα ίδια σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία σε άλλες χώρες, ώστε να «τακτοποιήσουν» τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος.
Μάλιστα, ο κ. Κόριγκαν είπε ότι στελέχη της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας ζήτησαν τις συμβουλές της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat και προέκυψε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα.

«Η συμφωνία με την Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα τη μικρή μείωση, αλλά όχι ασήμαντη, του ελληνικού χρέους ως προς το ΑΕΠ», ανέφερε. Συγκεκριμένα, το ελληνικό εξωτερικό χρέος μειώθηκε κατά 2,367 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το κρατικό χρέος να υποχωρήσει στο 103,7% από 105,3% του ΑΕΠ.
Η Goldman Sachs υπεραμύνθηκε τη Δευτέρα των συμφωνιών παραγώγων επί συναλλαγματικών ισοτιμιών με την Ελλάδα το 2001, που βοήθησαν στην μείωση του ελλείμματος της χώρας, λέγοντας ότι επρόκειτο για κοινή διαδικασία διαχείρισης κινδύνου, σύμφωνα με τους ισχύοντες τότε κανόνες στην ΕΕ.
«Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε, και συμφωνούμε, ότι αυτές οι συναλλαγές ήταν συνεπείς προς τις αρχές της Eurostat όσον αφορά την χρήση τους και την εφαρμογή τους την περίοδο εκείνη» ανακοίνωσε η επενδυτική τράπεζα.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο