Αρχική | Οικονομία | Εξετάζουν την Εθνική Σύνταξη, αλλά τα ταμεία καταρρέουν

Εξετάζουν την Εθνική Σύνταξη, αλλά τα ταμεία καταρρέουν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εξετάζουν την Εθνική Σύνταξη, αλλά τα ταμεία καταρρέουν

Δύο διαφορετικά και αντικρουόμενα μεταξύ τους σενάρια μελετά το υπουργείο Απασχόλησης για την χορήγηση της βασικής σύνταξης. Οι ρυθμίσεις παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής διαλόγου, από την οποία έχουν αποχωρήσει τα συνδικάτα, ενώ το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται στις 20 Μαρτίου. Το πρώτο σενάριο θέλει την καταβολή της εθνικής σύνταξης για όλους όπως σήμερα, για όσους έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα ή 15 χρόνια δουλειάς. 

Το «σκληρό» σενάριο προβλέπει την σύνταξη στα 65 και αναλογικά, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.    
Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η περαιτέρω παραμονή στην εργασία, καθώς το τελικό ποσό που θα λαμβάνει ο συνταξιούχος θα εξαρτάται από τα χρόνια που έχει εργαστεί. Παράλληλα, θα επιβληθεί πλαφόν στις υψηλές συντάξεις, πιθανόν τα 2.840 ευρώ, ενώ εξετάζονται τρόποι ώστε η βασική σύνταξη να ενσωματώνεται στις υψηλές.

Στο μεταξύ, η κατάρρευση του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων στον τομέα της χορήγησης εφάπαξ αφαιρεί έναν από τους θεμέλιους λίθους στο ασφαλιστικό οικοδόμημα του Δημοσίου και δημιουργεί κινδύνους για φαινόμενο ντόμινο.  Αφού για να αποδοθούν τα εφάπαξ στους δικαιούχους, θα πρέπει το ταμείο να λάβει χρηματοδότηση με το αστρονομικό ποσό των περίπου 2 δισ. ευρώ!  Το ταμείο ουσιαστικά έχει κηρύξει στάση πληρωμών και οι χιλιάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί θα μείνουν ανεκτέλεστες, ενώ υπάρχουν σκέψεις των δικαιούχων να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Το πρόβλημα επιτείνουν οι χιλιάδες προσλήψεις τα τελευταία χρόνια υπαλλήλων στο δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου, για τους οποίους δεν υφίσταται θέμα καταβολών στο ταμείο πρόνοιας.  Στην συνάντηση που έγινε χθες στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη, μεταξύ του Βοηθού Συνηγόρου Γιάννη Σακελή και εκπροσώπων της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ ουσιαστικά έγινε λόγος για τη στάση πληρωμών, την οποία επιβεβαίωσε με στοιχεία ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Συριόπουλος καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος είπε, ότι το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας του ταμείο και η στάση πληρωμών την οποία έχει κηρύξει, θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στα υπόλοιπα ταμεία που θα υποχρεωθούν να καλύψουν την τρύπα του επικουρικού ταμείου είτε απ'ευθείας είτε με εγγυήσεις.  Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Συνηγόρου του Πολίτη  με σχέδιο, όσοι εμπλέκονται να επεξεργαστούν να καταθέσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την ίδια την ύπαρξη του Ταμείου στα επόμενα χρόνια.

Δεδομένου ότι η καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ διαρκεί σήμερα τουλάχιστον δύο χρόνια γεγονός που αντιβαίνει στις διατάξεις του Συντάγματος και του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.  Όλοι οι παριστάμενοι υπογράμμισαν ότι το Ταμείο έχει στερέψει και πως είναι άμεση η ανάγκη χρηματοδότησής του  Την περίοδο αυτή, τα διαθέσιμα σε χρήματα επαρκούν για τη διεκπεραίωση 600 αιτήσεων απονομής εφάπαξ μηνιαίως, ενώ θα έπρεπε να διεκπεραιώνονται στο ίδιο χρονικό διάστημα περίπου οι διπλάσιες αιτήσεις.  Παράλληλα το πρόβλημα επιτείνεται καθώς το ιστορικό ταμείο που ιδρύθηκε το 1936 έχει αφεθεί στην τύχη του με τα ταμεία άδεια ενώ εδώ και 20 μήνες δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε δικαιούχο και σχεδόν δεν υφίσταται αφού απασχολεί μόλις 20 εργαζομένους ενώ θα έπρεπε να έχει 58 για να διεκπεραιωθούν οι χιλιάδες αιτήσεις που εκκρεμούν.  Το Ταμείο δεν διαθέτει ασφαλιστικό μητρώο, ούτε μηχανογραφικό σύστημα, ενώ τα τελευταία χρόνια μπήκαν ως δικαιούχοι εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, προσωπικό του ΕΣΥ και συμβασιούχοι μετά τη μονιμοποίησή τους με ευνοϊκές γι' αυτούς προϋποθέσεις εξαγοράς του ασφαλιστικού χρόνου, γεγονός που επιβάρυνε τα ήδη βαρυφορτωμένα οικονομικά του Ταμείου. 

Ήδη 13.000 έως 14.000 αιτήσεις για εφάπαξ έχουν συσσωρευτεί και χρονολογούνται από το 2000. Οι εκκρεμείς αιτήσεις για τα έτη 2000 και 2001 είναι περίπου 12.000, δηλαδή το 80% του συνόλου. Ακόμα κι αν επιλυόταν σήμερα το οικονομικό πρόβλημα, θα υπήρχε ένα απόθεμα 15.000 αιτήσεων που θα μεταφερόταν συνεχώς, λόγω ελλείψεων προσωπικού, στο μέλλον.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο