Αρχική | Πολιτική | Ευρώπη | Ξαφνική (φιλική) στροφή της Α. Μέρκελ προς την Ελλάδα

Ξαφνική (φιλική) στροφή της Α. Μέρκελ προς την Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το ρόλο των διεθνών τραπεζών και χρηματοοικονομικών οργανισμών, που αφού πήραν κρατικά κεφάλαια για να διασωθούν την περίοδο της κρίσης, τώρα προσπαθούν να επωφεληθούν από τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, στηλίτευσε για άλλη μια φορά η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ.

Μιλώντας από το Αμβούργο η Μέρκελ δήλωσε ότι η λύση στην ελληνική κρίση είναι "το κύριο στοιχείο" στην προσπάθεια επανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών στο ενιαίο νόμισμα, απευθύνοντας έκκληση στις χώρες της ευρωζώνης να συμμορφωθούν με τους δημοσιονομικούς κανόνες το συντομότερο δυνατό.
Ακόμη, καταφέρθηκε εναντίον των κερδοσκόπων στην αγορά συναλλάγματος, οι οποίοι, όπως τόνισε, επωφελούνται από τα χρέη των κυβερνήσεων της ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν τη χρηματοοικονομική κρίση.
"Τα χρέη που έπρεπε να συσσωρευτούν όταν τα πράγματα έγιναν πολύ άσχημα, γίνονται τώρα αντικείμενο σπέκουλας από αυτούς ακριβώς τους οργανισμούς που σώσαμε πριν από ένα χρόνο. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσουμε στους πολίτες όντας σε μια δημοκρατία, που θα έπρεπε να μας εμπιστεύονται", σχολιάζει χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Όπως σχολιάζουν τα διεθνή πρακτορεία, πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση της Μέρκελ μέσα σε πέντε ημέρες κατά των χρηματοοικονομικών οργανισμών σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα.
Έρχεται δε μετά από δημοσίευμα της Handelsblatt που ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να "σφίξει τα λουριά" στα hedge funds για να δημιουργήσει ασπίδα έναντι του ευρώ.

Στην ομιλία της η Μέρκελ δήλωσε ότι το ευρώ υπηρέτησε την Ευρώπη αρκετά καλά στη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, καθώς η σπέκουλα στα νομίσματα θα ήταν πιο διευρυμένη σε ένα περιβάλλον με διαφορετικά νομίσματα.
Η Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι ο καλύτερος τρόπος για να εγγυηθεί τη σταθερότητα του ευρώ, είναι η επιστροφή στους κανόνες της ΕΕ, που υπαγορεύουν τον περιορισμό του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, ενώ επανέλαβε τη στήριξή της στο ελληνικό σχέδιο μείωσης του ελλείμματος.
"Τα λάθη πρέπει να αντιμετωπίζονται στη ρίζα τους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, πρέπει να κάνουμε ότιδήποτε για να υποστηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ασφαλώς έχει πάρει το δρόμο της, σχηματίζοντας ένα πραγματικό πρόγραμμα ενοποίησης".






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο