Αρχική | Επιχειρήσεις | Μεταφορές | Ανεστάλη η απεργία στη Lufthansa

Ανεστάλη η απεργία στη Lufthansa

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανεστάλη η απεργία στη Lufthansa

Στο Εργατικό Δικαστήριο της Φραγκφούρτης βρέθηκε αργά χθες το βράδυ η λύση για την επιστροφή των πιλότων του εθνικού αερομεταφορέα της Γερμανίας στα κόκπιτ και την επανάληψη των πτήσεων, έπειτα από ένα χαώδες εικοσιτετράωρο στις αεροπορικές συγκοινωνίες. Το σωματείο των πιλότων Cockpit ανέστειλε την (τετραήμερη) απεργία ως τις 8 Μαρτίου, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία, και αυτό σημαίνει ότι 4.000 μέλη του επιστρέφουν στην εργασία τους.

Η Lufthansa είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχτεί καταχρηστική η απεργία και να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα και χθες εκδικάστηκε η υπόθεσή της. Ενώπιον της έδρας οι αντίδικοι κατέληξαν σε συμβιβασμό, καθώς η εταιρεία δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τα δύο βασικά αιτήματα των πιλότων: αυξήσεις μισθών κατά 6% και διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Λόγω της οικονομικής κρίσης η Lufthansa έχει αποφασίσει περικοπές ύψους 1 δισ. ευρώ στα έξοδά της ως το 2011 και αυτό σημαίνει απολύσεις προσωπικού και ανάθεση μεταφορικού έργου σε μικρότερες εταιρείες, που πληρώνουν μισθούς πολύ χαμηλότερους.

Η απεργία, που είχε αρχίσει τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής με απόφαση του Cockpit, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πραγματοποίηση των πτήσεων τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Χθες ακυρώθηκαν περί τις 800 πτήσεις.

Τουλάχιστον 10.000 επιβάτες των πτήσεων που ακυρώθηκαν προωθούνταν προς θυγατρικές ή τρίτες αεροπορικές εταιρείες, ή προς το σιδηροδρομικό δίκτυο. Η ταλαιπωρία των ταξιδιωτών ήταν μεγάλη, παρόλα αυτά ορισμένοι τάχθηκαν στο πλευρό των πιλότων. «Οι πιλότοι πρέπει να αμείβονται καλύτερα. Η νοοτροπία της εταιρείας δεν μου αρέσει. Ας την αλλάξουν λοιπόν, γιατί δεν κάνει καλό ούτε στους πιλότους ούτε στους επιβάτες» δήλωσε ο Ρεσάτ Σαρίας όταν πληροφορήθηκε ότι ακυρώνεται η πτήση του προς το Ντουμπάι.

Ω ς αργά χθες είχαν πραγματοποιηθεί ελάχιστες πτήσεις, κυρίως προς Βρετανία, Ελλάδα, Ισπανία, Βουλγαρία, Ιταλία και Κροατία.

Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζει και ο εθνικός αερομεταφορέας της Βρετανίας Βritish Αirways, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη συνέλευση του σωματείου των πληρωμάτων καμπίνας Unite, με την οποία εγκρίθηκαν κινητοποιήσεις. Η ημερομηνία της απεργίας δεν έχει ακόμη οριστεί, δεδομένου ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία η οποία έχει ανακοινώσει μείωση πληρωμάτων και εντατικοποίηση της εργασίας. Δεν αποκλείεται πάντως να ακινητοποιηθούν (και) τα αεροπλάνα του βρετανικού αερομεταφορέα από την ερχόμενη Δευτέρα.

Σοβαρά προβλήματα επίσης θα σημειωθούν σήμερα στα δύο αεροδρόμια του Παρισιού όπου αναμένονται οι ακυρώσεις δεκάδων πτήσεων λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο