Αρχική | Πολιτική | Ελλάδα | Ανοίγει ο Κορυδαλλός για τους επιόρκους

Ανοίγει ο Κορυδαλλός για τους επιόρκους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

- Το πρόσωπο που εισφέρει στοιχεία για την εμπλοκή υπαλλήλου σε πράξη διαφθοράς και η συμβολή του βοηθά στην αποκάλυψη της διαφθοράς, τότε αυτό έχει ως συνέπεια την ατιμωρησία του. Το ίδιο ισχύει και για τον καταγγέλλοντα υπάλληλο όταν συμβάλλει στην αποκάλυψη κυκλώματος διαφθοράς, ή στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς των προϊσταμένων του.

- Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έχει πλέον το δικαίωμα να παρεμβαίνει και να ζητά εξατομικευμένο έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες συγκεκριμένων προσώπων στις περιπτώσεις που υπάρχει καταγγελία σε βάρος τους από οιονδήποτε πολίτη, ή έχει υποβληθεί η καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη ή ακόμη και στον ίδιο τον υπουργό, ή ακόμα όταν έχουν δημοσιοποιηθεί με κάθε τρόπο στοιχεία σε βάρος τρίτου.

- Μετατρέπεται σε κακούργημα ο παράνομος πλουτισμός των υπόχρεων σε δήλωση "πόθεν έσχες" προσώπων, όταν υπερβαίνει το ποσόν των 73.000 ευρώ.
- Η συμμετοχή των υπόχρεων σε δήλωση "πόθεν έσχες" σε off shore εταιρίες απαγορεύεται σήμερα, αλλά σύμφωνα με το νομοσχέδιο η συμμετοχή αυτή επιφέρει αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και δήμευση του μεριδίου συμμετοχής στις off shore εταιρίες.

- Η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων επιφέρει έκπτωση από το αξίωμα ή την κατεχόμενη θέση αυτοδικαίως με τη δημοσίευση της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης.
- Μετατρέπεται σε κακούργημα η συμμετοχή σε απιστία δημοσίου υπαλλήλου, εφοριακού ή τελωνειακού, με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης αντί πλημμελήματος που ήταν σήμερα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα θα συνδυαστούν και με την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο