Αρχική | Οικονομία | Οι Βρυξέλες πιέζουν και η Αθήνα παζαρεύει τα νέα μέτρα

Οι Βρυξέλες πιέζουν και η Αθήνα παζαρεύει τα νέα μέτρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι Βρυξέλες πιέζουν και η Αθήνα παζαρεύει τα νέα μέτρα

Η ΕΕ πιέζει για μεταρρυθμίσεις που είναι πιθανό να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, καθώς στοχεύουν σε πλήρη αναρρύθμιση της αγοράς εργασίας με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο, πάγωμα μισθών και μείωση προσωπικού. 

Ακόμη και αν τα σενάρια για παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα επιβεβαιωθούν, αυτό θα γίνει με σκληρούς όρους και προϋποθέσεις, με πρώτο σταθμό τον Μάρτιο, όταν και θα μας ζητηθεί η λήψη νέων μέτρων, ώστε το Πρόγραμμα Σταθερότητας να πετύχει τους στόχους του. Έτσι. με διπλωματικό παζάρι εξελίσσονται και οι προθέσεις για νέα μέτρα με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποφύγει την κατάργηση του 14ου μισθού, που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τα συνδικάτα και πρόταση των Βρυξελλών. Στο μεταξύ, εν μέσω της γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ, την Τετάρτη, θα βρεθεί από αύριο στην Αθήνα το κλιμάκιο της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας που ξεκινά και θα εφαρμοστούν άμεσα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Σε αυτά μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η επιπλέον μείωση των επιδομάτων, η  αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% και νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα.  Τα μέτρα θα χαρακτηριστούν "έκτακτα" και θα ληφθούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Προς το παρόν, θεωρείται ακραίο σενάριο το κόψιμο του 14ου μισθού, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να συμβεί στο μέλλον.  Στόχος του οικονομικού επιτελείου, είναι η εξοικονόμηση επιπλέον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 4% μέσα στο 2010 και να χαλαρώσει λίγο η θηλιά που πνίγει τη χώρα μας. 

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ελλάδα πρόκειται πολύ σύντομα να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου, ώστε να διαπιστωθεί αν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν αντίκτυπο στις αγορές. Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία, ωστόσο είναι πιθανό αυτό να γίνει ακόμα και εντός της εβδομάδας. Θα πρόκειται για 10ετές ομόλογο προκειμένου να αντληθούν 5 δισεκατομμύρια ευρώ.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο