Αρχική | Πολιτική | Ελλάδα | Πανελλαδικές: Κατάργηση της βάσης του «10»

Πανελλαδικές: Κατάργηση της βάσης του «10»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

«Χαμηλώνει» ο πήχυς για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, καθώς το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας είναι όχι μόνον να καταργηθεί το βαθμολογικό όριο του «10», αλλά και να συναρτάται από τις επιδόσεις των πέντε πρώτων εισακτέων σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. Ομως, σε κάθε περίπτωση, η βάση δεν θα είναι χαμηλότερη από το 8. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον χρόνο εφαρμογής της νέας ρύθμισης αν και η πιθανότητα τα νέα όρια εισαγωγής να ισχύουν από φέτος, εμφανίζεται ασθενής.

Ωστόσο, στελέχη του υπ. Παιδείας ανέφεραν με νόημα στην «Καθημερινή» ότι η ρύθμιση κατάργησης της βάσης μπορεί να υιοθετηθεί ακόμη και λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων στα μέσα Μαΐου.

Ηταν προεκλογική κυβερνητική δέσμευση η κατάργηση της βάσης του 10 και η αντικατάστασή της με ένα «δικαιότερο όριο εισαγωγής» ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Η βάση του 10 καθιερώθηκε επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου και ισχύει από το 2006, με κύριο μέλημα να εκλείψει το απαξιωτικό φαινόμενο να εισάγονται στα ΑΕΙ υποψήφιοι με μέσο όρο 2, 3, 4, 5...

Η κατάργηση της βαθμολογικής βάσης κρίνεται απαραίτητη από τη σημερινή ηγεσία του υπ. Παιδείας, αφού μετά την καθιέρωσή της δεν βελτιώθηκε το επίπεδο των εισακτέων. Ενδεικτικά, τόσο πριν όσο και μετά το 2006 το ποσοστό των υποψηφίων που δεν «έπιασαν» το 10 στις εξετάσεις κινείται μεταξύ 35%-40%. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για τον γρίφο του νέου βαθμολογικού ορίου, που θα αντικαταστήσει τη βάση του 10, το πλέον ισχυρό σενάριο είναι το ακόλουθο:

- Κάθε τμήμα θα έχει διαφορετική βάση εισαγωγής, η οποία θα είναι στο 50% του μέσου όρου των βαθμών πρόσβασης των πέντε πρώτων εισακτέων του τμήματος. Για παράδειγμα, εάν ο μέσος όρος των βαθμών πρόσβασης των πέντε πρώτων είναι 18,4, το βαθμολογικό όριο θα είναι 9,2.

- Ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει σε ένα μάθημα βαρύτητας, το οποίο θα το καθορίζει κάθε τμήμα, τουλάχιστον 10.

- Οριο ασφαλείας θα είναι το 8, έστω κι αν το 50% του μέσου όρου των βαθμών πρόσβασης των πέντε πρώτων εισακτέων του τμήματος είναι μικρότερος του 8.

Ενα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι να διατηρηθεί η βάση εισαγωγής του 10, αλλά να υπάρξει ένας δεύτερος γύρος προκήρυξης των κενών θέσεων σε περιφερειακά ΤΕΙ. Δηλαδή, τα ΤΕΙ με κενές θέσεις θα ζητούν από τους υποψηφίους, που δεν «έπιασαν» το 10 και που διαμένουν σε «γειτονικές» περιοχές, να καλύψουν τις κενές θέσεις.

Η Καθημερινή






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο