Αρχική | Επιχειρήσεις | Ασφάλειες | Commercial Value: Τρέχουν να προλάβουν

Commercial Value: Τρέχουν να προλάβουν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Άτυπη διορία μίας εβδομάδας έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) προς την κυβέρνηση και τους δήθεν «μνηστήρες» της Commercial Value, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πρώην εργαζομένων στην εταιρεία Ασπίς Πρόνοια. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πρώην εργαζομένων στην εταιρεία Ασπίς Πρόνοια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 80 εκατ. ευρώ στην ασφαλιστική εταιρεία δεν έγινε. Η προθεσμία που είχε δώσει η ΕΠΕΙΑ στην Commercial Value έληξε την προηγούμενη Πέμπτη. Την ίδια ημέρα κιόλας συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της εποπτικής αρχής. Κανονικά, έπρεπε να έχει μπει ήδη λουκέτο στην εταιρεία, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Σεπτέμβριο με την Ασπίς Πρόνοια.
Η παράταση σχετίζεται άμεσα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για κατάργηση της ΕΠΕΙΑ και μεταφορά του εποπτικού της έργου στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου -που κανονικά η θητεία τους θα έληγε τον Μάρτιο του 2013- νιώθουν ότι η κυβέρνηση τους τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια. Περιμένουν να διαπιστώσουν αν μέσα στην επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα προλάβει να καταθέσει και να ψηφίσει νόμο που θα καταργεί την εποπτική αρχή ώστε η συγκεκριμένη απόφαση να ληφθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, εκτιμούν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς. Μέχρι, λοιπόν, να ψηφιστεί και να δημοσιευτεί σχετικός νόμος, η ΕΠΕΙΑ υφίσταται και λειτουργεί κανονικά.

Εάν πάντως την ερχόμενη Πέμπτη, που συνεδριάζει ξανά το διοικητικό συμβούλιο της επιτροπής, δεν ληφθεί η απόφαση για την Commercial Value, σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της, τα μέλη της ενδεχομένως να βρεθούν στο μέλλον αντιμέτωπα με κατηγορίες περί παράβασης καθήκοντος!
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες από παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, με την «παράταση» αυτή στη λήψη απόφασης η ΕΠΕΙΑ δίνει λίγο χρόνο στην κυβέρνηση προκειμένου να βρει τρόπο «απεμπλοκής» των μελών του δ.σ. και παράλληλα δίνει και λίγο χρόνο στους «ενδιαφερόμενους» να εξαγοράσουν την εταιρεία επιτέλους να το πράξουν. Εάν δεν συμβεί κάτι από τα δύο, δηλαδή δεν υπάρξει πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δεν βρεθούν 80 εκατ. ευρώ, τότε το «λουκέτο» είναι μάλλον αναπόφευκτο.

Σημεία τριβής

Αναπόφευκτη, όμως, δείχνει να είναι και η σύγκρουση μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και κυβέρνησης. Αφενός διότι αποφασίστηκε η κατάργηση της ΕΠΕΙΑ, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή... διαβούλευση με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, και αφετέρου επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει συνεγγυητικό Κεφάλαιο για τον κλάδο ζωής, στο οποίο θα εισφέρουν οι εταιρείες (και τελικά οι ασφαλισμένοι μέσα από αυξήσεις στα ασφάλιστρα), προκειμένου να βρεθούν λεφτά για να καλυφθούν οι «τρύπες» της Ασπίς Πρόνοια.

E-Net








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ακολουθήστε το hbnews.gr