Αρχική | Οικονομία | Μεταρρυθμίσεις που ίσως προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή

Μεταρρυθμίσεις που ίσως προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μεταρρυθμίσεις που ίσως προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή

Στην Αθήνα θα βρεθούν την επόμενη εβδομάδα οι ελεγκτές από την Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σύμφωνα με πληροφορίες θα επικεντρωθούν στο να πετύχουν επιπλέον φορολογικά έσοδα που εκτιμά ότι θα συγκεντρώσει το οικονομικό επιτελείο.

Η ΕΕ πιέζει για μεταρρυθμίσεις που είναι πιθανό να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, καθώς στοχεύουν σε πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο, πάγωμα μισθών και μείωση προσωπικού.
Ακόμη και αν τα σενάρια για παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα επιβεβαιωθούν, αυτό θα γίνει με σκληρούς όρους και προϋποθέσεις, με πρώτο σταθμό τον Μάρτιο, όταν και θα μας ζητηθεί η λήψη νέων μέτρων, ώστε το Πρόγραμμα Σταθερότητας να πετύχει τους στόχους του.
Έτσι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναμένεται να ανακοινώσει έκτακτα μέτρα, τα οποία θα δοκιμάσουν τις αντοχές του ελληνικού λαού, ενώ την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Τα μέτρα θα χαρακτηριστούν "έκτακτα" και θα ληφθούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Προς το παρόν, θεωρείται ακραίο σενάριο το κόψιμο του 14ου μισθού, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να συμβεί στο μέλλον.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με την επιβολή των «εκτάκτων» μέτρων. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αύξηση του ΦΠΑ, την νέα αύξηση στους φόρους σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, την επιβολή φόρου σε είδη πολυτελείας και αυτοκίνητα, την νέα μείωση στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου (15% - 20%) και το «πάγωμα» στην επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και των επιχορηγήσεων.  Παράλληλα, σε σήριαλ εξελίσσεται η κατάργηση του 14ου μισθού, κάτι για το οποίο πιέζουν οι Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό. Στο μεταξύ, κρίσιμη κρίνεται από κοινοτικές πηγές η συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Κομισιόν στις 9 Μαρτίου, κατά την οποία θα συζητηθεί η κατάσταση της Ελλάδας και τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται, ενώ έως τις 15 Μαρτίου θα βρεθεί στην Αθήνα και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Όλι Ρεν.








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο