Αρχική | Media | Τι γράφουν οι εφημερίδες της Κυριακής

Τι γράφουν οι εφημερίδες της Κυριακής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ποια θέματα κυριαρχούν: η κατάσταση της οικονομίας, τα επικείμενα νέα μέτρα, το ζήτημα με τη διαμόρφωση του ελλείμματος και η υπόθεση της Siemens. Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στην πρέσα πάλι για νέα μέτρα". Η εφημερίδα γράφει ότι "πακέτο νέων σκληρών μέτρων ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να γλιτώσει το ενδεχόμενο μιας ντε φάκτο «κηδεμονίας» από την Κομισιόν ή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που προς το παρόν έχουν το ρόλο του επιτηρητή στην πορεία του προγράμματος σταθερότητας".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας. Οι τελικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Υγείας (ΕΤΑΥ), με ενιαίο κανονισμό παροχών, προσανατολίζονται τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού".

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Ωρα μηδέν!". Σύμφωνα με την εφημερίδα "η Ελλάδα μοιάζει πλέον ανυπεράσπιστη χώρα, που άγεται και φέρεται μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ, από τη μια, και επίδοξων σωτήρων, από την άλλη, αφού πρώτα οι πολίτες πρέπει να δηλώσουν πλήρη υποταγή και να δεχτούν αδιαμαρτύρητα θυσίες που για τους περισσότερους είναι δυσβάστακτες. Τελικά, μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε για συγκεκριμένες δεσμεύσεις, υποσχόμενη κοινωνική δικαιοσύνη και ευαισθησία, ακολουθεί πιστά τις πλέον σκληρές νεοφιλελεύθερες συνταγές".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Θεραπεία-σοκ αποφασίζει ο Γ. Παπανδρέου" Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μία ακόμη δέσμη φορολογικών μέτρων, που είναι πιθανόν να ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών, έχει εγκρίνει ο Πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι θα το απαιτήσουν οι Βρυξέλλες παρά την πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταεθερότητας".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Νέα φορο-καταιγίδα. Ολα τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Το δραματικό παρασκήνιο της απόφασης". Σύμφωνα με την εφημερίδα "αγωνιώδης προσπάθεια έκαναν πολλά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να διαψεύσουν ότι η κυβέρνηση θα πάρει συμπληρωματικά μέτρα ενόψει της 15 Μαρίου, όταν θα αξιολογηθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή η πορεία του προγράμματος σταθερότητας". ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Γκάλοπ της MARC με μηνύματα σε όλο το πολιτικό σύστημα. "Ενοχος ο Καραμανλής" αλλά διχάζει η Εξεταστική για την Οικονομία". Η εφημερίδα τονίζει ότι "για την πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι ξεκάθαρο ότι η ευθύνη για τη ραγδαία δημοσιονομική επιδείνωση κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ ανήκει στον τέως πρωθυπουργό, αλλά και στην κυβέρνητική του ομάδα. Αντίθετα, η σύσταση Εξεταστικής για την Οικονομία δείχνει να τη διχάζει".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Στην Καλαμάτα, στο τριήμερο για τον Εορτασμό της Υπαπαντής ...έβρεξε χαβιάρι για τον Βαρθολομαίο". Η εφημερίδα γράφει ότι "120.000 κόστισε η φιέστα και τα έξοδα τα κάλυψαν η Μητρόπολη και ο Δήμος Καλαμάτας. Ιχθείς ανοιχτής θαλάσσης, χαβιάρι, σολομός, φιλέτο με... τρούφα. Η πόλη γέμισε από Audi A6 ιδιοκτήτες των οποίων ήταν οι... ακτήμονες Αρχιερείς και οι συνοδείες τους. Επί τρεις μέρες, 300 άτομα έτρωγαν και έπιναν εις υγείας των Μεσσηνίων οι οποίοι τους πλήρωσαν, πέρα από τα λουκούλεια γεύματα και δείπνα και τον ύπνο στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο ELITE".

Η ΕΠΟΧΗ: "Ολοι στους δρόμους. Εσύ φοβάσαι την κρίση, αυτοί φοβούνται εσένα!". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι στήνει αυτί ν΄ακούσει τι θα πουν οι αγορές για την πρώτη δόση των σκληρών και άδικων μέτρων, ετοιμάζοντας ήδη τη δεύτερη και την τρίτη και χειρότερη, η πραγματική και βαθύτερη ανησυχία της είναι πως τελικά θ΄αντιδράσουν τα θύματα της πολιτικής της".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οι απαιτήσεις της Ε.Ε., η κόκκινη γραμμή της Αθήνας". Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι "για την κυβέρνηση η «κόκκινη γραμμή» ως προς τα μέτρα που πιέζεται να λάβει από τις Βρυξέλλες έχει χαραχθεί και είναι η περικοπή του 14ου μισθού. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλούσε μια τέτοια απόφαση θα ήταν απροσδιόριστες και το τίμημα ανάλογο. Ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη καμπή των εξελίξεων αναφορικά με την οικονομική στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η οποία εξακολουθεί να τελεί εν αμφιβόλω, με τις αγορές να παραμένουν απειλητικές". Κυριακάτικη

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στον αέρα η Ελλάδα έρμαιο των κερδοσκόπων μετά τη νέα ψυχρολουσία από τους Ευρωπαίους εταίρους μας". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εκτεθειμένη σε νέο γύρο λυσσαλέων κερδοσκοπικών επιθέσεων από τα κοράκια της διεθνούς των τοκογλύφων μένει και πάλι η χώρα μας μετά την κατηγορηματική χθεσινή άρνηση του Βερολίνου να επιβεβαιώσει - έστω σε επίπεδο προθέσεων ή δυνητικής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας - την παροχή δανειοδοτικού πακέτου προς την Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης, ύψους ως και 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατά αποκαλυπτικό δημοσίευμα της γερμανικής πολιτικής επιθεώρησης Der Spiegel".

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "οι 80 προσταγές του Ecofin". Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα τονίζει ότι "πακέτο 80 μέτρων ζητούν από την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ως «αντάλλαγμα» για τη στήριξη που θα παράσχουν στη χώρα. Περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ, επιβολή ειδικών φόρων σε προϊόντα πολυτελείας (και στα ΙΧ), υψηλότερο φόρο στα καύσιμα, πρόσθετες περικοπές δαπανών (ακόμη και επενδυτικών) αλλά και επώδυνες αλλαγές στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό". Κυριακάτικος

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να γίνει με το ΠΑΜΕ απεργιακός σεισμός στις 24 Φλεβάρη". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η αστική τάξη, τα επιτελεία της και τα κόμματά της προχωρούν σε μια γενικευμένη επίθεση στους μισθούς και στο εισόδημα, στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό, σε Υγεία και Παιδεία, επίθεση που αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής της εργατικής τάξης όχι μόνο για το σήμερα αλλά για πάντα. Η απεργία στις 24 του Βλεβάρη πρέπει να δώσει νέα ώθηση στον απεγκλωβισμό δυναμέων από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό".

Ο ΛΟΓΟΣ: " Στη «μέγγενη» των Βρυξελλών η χώρα. Εκβιαστική διλήμματα για λήψη σκληρών μέτρων με πολιτικό κόστος". Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, εξ αιτίας της αποφασιστικής στάσης των Βρυξελλών απέναντί της. Το δεύτερο πακέτο με μέτρα-σοκ που περιλαμβάνουν, όπως λέγεται, την κατάργηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την μερική κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, την απελευθεέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με παράλληλη μείωση των συντάξεων, είναι το... ελάχιστο που απαιτεί η Κομισιόν από την Ελλάδα!".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Ευρωπαίοι και Αμερικανοι ζητούν υποχωρήσεις για να μας δώσουν λεφτά... εκβιάζουν για τα εθνικά". Η εφημερίδα γράφει ότι "πράγματι, δεν είναι λίγοι (το αντίθετο...) όσοι πιστεύουν πως όλα αυτά τα περίεργα (;) κερδοσκοπικά παιχνίδια γύρω απ΄την παραπαίουσα ελληνική οικονομία δεν έχουν μονοσήμαντο στόχο την πλήρη οικονομική εξάρτηση της χώρας μας, με αξιοποίηση των τραγικών λαθών και αβελτηριών της κυβέρνησης (κυρίως την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, που κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ και λόγω της ραγδαίας και πρωτόγνωρης αύξησης των spread), αλλά στοχεύουν και στο να συρθεί η Ελλάδα σε μεγάλες υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα, κυρίως δε σε Αιγαίο, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Η απάτη της Ν.Δ. με το έλλειμμα. Πως σε μία μέρα το «μείωσε» κατά 3 δισ. ευρώ". Η εφημερίδα αναφέρει ότι "έβαλαν γενικό διευθυντή υπουργείου που δεν γνώριζε αγγλικά να υπογράψει έγγραφο προς τη Eurostat που εμφάνιζε το ελλειμμα των νοσοκομείων 2,2 δισε αντί 5,2 δισ ευρώ". Realnews: "Αφησαν τον Χριστοφοράκο να φύγει και μετά... τον «αθώωσαν»". Σύμφωνα με την εφημερίδα "με τη «βούλα» του κράτους ο Μιχάλης Χριστοφοράκος απαλλάσσεται ποινικά από την κατηγορία της απάτης εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου για το σύστημα C4Ι. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από το έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο Νομικό συμβούλιο του Κράτους δυόμισι μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές. Τι υποστηρίζει το έγγραφο; Οτι το σύστημα C4I έχει παραληφθεί στο σύνολό του και είναι κατάλληλο. Επίσης, επεστράφη στη Siemens το 85% των εγγυητικών επιστολών που κρατούσε το Ελληνικό Δημόσιο, προς εξασφάλισή του".

Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: "Αβάσταχτο φορτίο 7 δισ. ευρώ. Πρωτοφανής επιδρομή για να γλιτώσει η χώρα τη χρεοκοπία". Η εφημερίδα τονίζει ότι "έως και 800 ευρώ θα φτάσουν οι μηνιαίες απώλειες των Ελλήνων εντός του 2010. Τα οδυνηρά μέτρα εξαιτίας των τραγικών επιλογών της κυβέρνησης Καραμανλή οδηγούν σε αύξηση του ποσοστού της φτώχειας, καθώς το συνολικό τους κόστος ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ. Για απόκλιση αντί σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη μιλούν συνδικάτα και εργαζόμενοι και ετοιμάζονται για τη μεγάλη απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη".

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "«Ήρθε η ώρα των μεγάλων ανατροπών». Το μήνυμα Σαμαρά σήμερα στην πρώτη προσυνεδριακή συνδιάσκεψη". Η εφημερίδα γράφει ότι "η ώρα των μεγάλων ανατροπών έχει πλέον έρθει, καθώς η βαθύτατη κρίση που διανύουμε σηματοδοτεί και το τέλος μιας ολόκληρης περιόδου για την Ελλάδα. Ο Αντώνης Σαμαράς αναδιοργανώνει πλήρως τη Νέα Δημοκρατία έτσι ώστε το κόμμα να αποτελέσει σύντομα τη νέα ελπίδα για την κοινωνία. Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, αλλά και της νέας Νέας Δημοκρατίας, που προτίθεται να δημιουργήσει, δίνει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη προσυνεδριακή συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται σε πανηγυρικό κλίμα στην Αθήνα".

VETO ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Χριστοφοκάκος-SIEMENS. Ποιούς «δίνει» ποιούς δείχνει ποιους κρύβει". Η εφημερίδα σημειώνει " τι λέει για Σημίτη, Καραμανλή, Μπακογιάννη. Πολιτική απάτη -χαρακτηρίζει- το... σύστημα ασφαλείας c4i. Λεφτά και σε Ελληνες δημοσιογράφους για ρεπορτάζ κατ΄επιταγήν". ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "Καπέλο ως 41% σε βασικά αγαθά. Πάρτι κερδοσκόπων στην αγορά".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΞΠΡΕΣ: "«Μάχη» επιτοκίων για καταθέσεις προθεσμίας". Η εφημερίδα γράφει ότι "αύξηση έως και μία ποσοστιαία μονάδα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, ως αποτέλεσμα της αδυανμίας του πιστωτικού συστήματος να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές". ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ: "Στον πίθο των Δαναϊδων χάνονται τα έσοδα του κράτους!". Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα αναφέρει ότι "τη στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενη αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, το Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει τουλάχιστον το 30% του βεβαιωμένου ΦΠΑ, στερώντας από τα κρατικά ταμεία 6,5 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό υψηλότερο ακόμη και από το πιο φιλόδοξο δημοσιονομικό αποτέλεσμα όλων των πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων, που έχουν μέχρι σήμερα προταθεί".






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο