Αρχική | Επιχειρήσεις | Ευρώπη | Στήριξη της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό ΣΕΒ

Στήριξη της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό ΣΕΒ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στήριξη της Ελλάδας στην κρίση που διέρχεται ζήτησαν οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι. Ειδικότερα έθεσαν το ζήτημα να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα σαν αντίκρισμα για τη στήριξη του δανεισμού της χώρας.

Ο μέχρι πρότινος αδιάφορος για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα γενικός διευθυντής του Business Europe Philippe de Buck στην ατζέντα που παρουσίασε για την Ευρωπαϊκή Ένωση του 20102014, μεταξύ άλλων κατέστησε σαφές ότι είναι αναγκαίο να παρέμβει η ΕΚΤ υπέρ της Ελλάδας ώστε να στηριχτεί το υπάρχον ευρωπαϊκό μοντέλο. Δήλωσε μάλιστα ότι τον έχει πείσει η προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος επεσήμανε πως «για πρώτη φορά έγινε τόσο έντονα αντιληπτό ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, ούτε ορισμένων μόνο κρατών μελών, αλλά είναι ευρύτερα ευρωπαϊκό. Διότι είναι σαφές ότι μέσω των εθνικών οικονομιών, οι παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου δοκιμάζουν την ισχύ της Ευρωζώνης και -έτσι- την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Τις δοκιμάζουν εκμεταλλευόμενες την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, που επιτρέπει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, στοχεύοντας διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με αδυναμίες, και η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταποκριθεί γιατί οι θεσμοί της δεν της επιτρέπουν να βάλουν πραγματικά χρήματα σ’ αυτό το διεθνές χρηματοοικονομικό παιχνίδι».

Η πλευρά του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή με τον ευρωπαϊκό εργοδοτικό φορέα ο οποίος μετά από το εκφρασμένο έλλειμμα αξιοπιστίας προς την ελληνική πλευρά, τοποθετείται και δημόσια πλέον υπέρ της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα κάνοντας σαφές ότι το μέτωπο πρέπει να παραμείνει αρραγές.

Οι μέχρι πρότινος ουδέτεροι Ευρωπαίοι δείχνουν να αντιλαμβάνονται πλέον ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι τόσο «ελληνικό», δεδομένου ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα. Μετά το μήνυμα «Ενισχύστε την επιχειρηματικότητα, στηρίξτε την ανάπτυξη» ο Philippe de Buck κατέστησε σαφές ότι είναι αναγκαίο να βρεθούν πόροι στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κεφαλαιακής ασφυξίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και κατ’ επέκταση ο επιχειρηματικός κόσμος.

Για πρώτη φορά μετά την πρωτοφανή πίεση που δέχεται η χώρα, υπήρξε δηλωμένη ένδειξη στήριξης από τον πλέον ισχυρό εργοδοτικό φορέα που εμφανίστηκε να λειτουργεί εν είδει λόμπι, ξεκαθαρίζοντας ότι μία αποτυχημένη «παρέμβαση» στα δημοσιονομικά της Ελλάδας θα συμπαρασύρει και άλλες χώρες του Νότου με αποτέλεσμα τον κλυδωνισμό της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικό είναι πως από το 2005 ο τότε γενικός γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαίων Εργοδοτών (UNICE), ο Philippe de Buck, είχε εκφράσει δημόσια αμφιβολίες κατά πόσο «περπατάει το ευρωπαϊκό μοντέλο», επισημαίνοντας τότε ότι απαιτείται η αναθεώρησή του βασιζόμενος στα 22 εκατομμύρια των ανέργων και στα χαμηλά επίπεδα της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας.

Έκκληση

Πέντε χρόνια αργότερα από την θέση του γενικού διευθυντή του Business Europe ο Philippe de Buck στην ατζέντα για την Ευρωπαϊκή Ένωση του 2010-2014 κάνει έκκληση να παρέμβει η ΕΚΤ ώστε να στηριχθεί το υπάρχον ευρωπαϊκό μοντέλο. «Την περίοδο 2010-2014 το επιχειρηματικό γίγνεσθαι αλλάζει δραματικά, καθώς οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία θα επηρεάζονται δραστικά από τις οικονομίες των αναδυομένων αγορών και όχι από εκείνες των ανεπτυγμένων χωρών», επεσήμανε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος της Business Europe Jurgen R.Thumann δεδομένου ότι οι χώρες αυτές εξελίσσονται δυναμικά και στην παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία• έτσι γίνονται ευθέως ανταγωνιστικές και διεκδικούν μερίδια αγοράς.

Κοινή είναι η αγωνία των Ευρωπαίων για τα επακόλουθα του προστατευτισμού ειδικά σε μία περίοδο όπου οι επιπλέον φόροι σε αμερικανικά και ασιατικά προϊόντα ενδέχεται να πλήξουν την απασχόληση στις ευρωπαϊκές αγορές. Ενώ την περίοδο 2004-2008 δημιουργήθηκαν περισσότερες από 15 εκατ. θέσεις εργασίας, στο διάστημα 2009-2010 εκτιμάται ότι η απώλεια θέσεων εργασίας θα φτάσει τα 7 εκατ.».

Άμεση η ανάγκη για «οδικό χάρτη» ανάπτυξης

ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ η διοίκηση του ΣΕΒ έκανε σαφές στα μέλη του πως «η χώρα χρειάζεται μία νέα πολιτική για την οικονομία και την κοινωνία, έναν ‘οδικό χάρτη ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας’, ο οποίος θα προσδιορίζει τις νέες κατευθύνσεις της μελλοντικής ανάπτυξης και θα οριοθετεί συγκεκριμένες πολιτικές που θα προωθούν την επενδυτική και καινοτομική δράση των επιχειρήσεων και της πολιτείας. Χρειαζόμαστε, ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο, ένα σταθερό κι ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα, διαφάνεια στις πράξεις και διεκπεραίωση απαλλαγμένη από περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Χρειαζόμαστε την απελευθέρωση όλων των αγορών -και κυρίως εκείνων που κυριαρχούνται από την κρατική δράση ή παρεμβατικότητα- και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Χρειαζόμαστε ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Διότι στην Ελλάδα πληρώνουμε εξαιρετικά ακριβές υπηρεσίες ενώ καταναλώνουμε προϊόντα που παράγονται σ’ άλλες χώρες φτηνότερα και καλύτερα».

Isotimia






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο