Αρχική | Media | Τι γράφουν οι εφημερίδες σήμερα

Τι γράφουν οι εφημερίδες σήμερα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ποια θέματα κυριαρχούν: η κατάσταση της οικονομίας, το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ενώ οι... Φαρισαίοι μόλις χθες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη οι... Τελώνες παραλύουν την Ελλάδα!...".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία ζητεί να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των τελωνειακών κατέθεσε χθες βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Η συζήτησή τους αναμένεται να γίνει σήμερα".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αντώνης Σαμαράς: το κυβερνών κόμμα δεν πιστεύει σε τίποτα και ουδείς το πιστεύει ό,τι και αν πει... το σύνδρομο του «Τιτανικού» βασανίζει το ΠΑΣΟΚ".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "υψηλοί τόνοι κατά του ΠΑΣΟΚ για τους ατυχείς κυβερνητικούς χειρισμούς στην οικονομία, τη διχαστική στο εσωτερικό και δυσφημιστική στο εξωτερικό λογική των εξεταστικών και τις δηλώσεις περί απώλειας της εθνικής κυριαρχίας κυριάρχησαν στην ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σε... διάκονο του πατριάρχη έχει μεταβληθεί ο Αρχιεπίσκοπος".Η εφημερίδα τονίζει ότι "βαρύ ατόπημα εθνικών και όχι αποκλειστικά εκκλησιαστικών διαστάσεων συνιστά η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, να αποδεχθεί -λες και είναι... διάκονος του Φαναρίου και όχι Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας - την απαίτηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να μην πληρωθεί η θέση των δύο νέων Μητροπόλεων που προέκυψαν από τον διαχωρισμό της Μητρόπολης Αττικής».

Η ΑΥΓΗ: "Απεργία - τεστ για μπλόκο στα μέτρα".Σύμφωνα με την εφημερίδα "όλα τα σκληρά μέτρα που συζητούνται αυτές τις ημέρες με αφορμή την αυστηρή τριπλή επιτήρηση συζητεί η κυβέρνηση, έτοιμη να ενδώσει με πρόσχημα τον κατευνασμό των αγορών.Την Τετάρτη θα νεκρώσει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Πρόκειται, μετά από πολλά χρόνια για μια απεργία στη χώρα μας με διεθνές ενδιαφέρον. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία αποτελεί τεστ για το αν και σε ποιο βαθμό θα περάσουν τα κυβέρνητικά μέτρα".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "«Πυροδοτείτε έκρηξη». Αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση από τον Αντώνη Σαμαρά".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τα μέτρα που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση, θα βαθύνουν την ύφεση, θα αυξήσουν την ανεργία και θα δημιουργήσουν κοινωνική αναταραχή, ενώ θα οδηγήσουν τη χώρα στο ΔΝΤ, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Επίσης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι στήνει εξεταστικές επιτροπές επειδή δεν μπορεί να κυβερνήσει και επιχειρεί κατ΄αυτόν τον τρόπο να καλύψει τις αδυναμίες του προσπαθώντας να ποινικοποιήσει τις πολιτικές των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και να χρεώσει σε αυτές όλες τις αδυναμίες της χώρας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τεκμήρια ανεξαρτήτως εισοδήματος".Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τεκμήρια για όλους τους φορολογουμένους ανεξαρτήτως εισοδήματος σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση, με στόχο τον εντοπισμό αδήλωτου πλούτου".

Η ΝΙΚΗ: "Ανασχηματισμός με άρωμα Παπαδήμου. Η κατάσταση στην οικονομία φουντώνει τις φήμες για αλλαγές".

Η εφημερίδα γράφει ότι "Υπογραφή Παπαδήμου θα έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σενάρια ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος έχουν βγει στην επιφάνεια, την ώρα που στις ιδιωτικές τους συζητήσεις τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στο σύνολό τους ασχολούνται αποκλειστικά με τα θέματα της οικονομίας, πολλές φορές επιδοκιμάζοντας αλλά συχνότερα επικρίνοντας τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου".

Η ΧΩΡΑ weekend: "«Η κυβέρνηση πάσχει από το σύνδρομο του Τιτανικού». Σφοδρή επίθεση Σαμαρά για τους χειρισμούς Παπανδρέου σε οικονομία και εξεταστική".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "πυρά κατά του πρωθυπουργού για την διαχείριση της οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, προειδοποιώντας πως η σύσταση της επιτροπής θα αποδειχθεί μπούμερανγκ όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη".

ΕΘΝΟΣ: "Κεραμίδα σε ακίνητα 600.000 ευρώ".Η εφημερίδα τονίζει ότι "πλήρη φοροαπαλλαγή για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 400.000 ευρώ, φοροελαφρύνσεις μέχρι και 75% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας έως 600.000 ευρώ, αλλά και υπέρογκες επιβαρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων φέρνει ο νέος Φόρος κατοχής Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ, το οποίο καταργείται".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ του Σαββάτου: "Η Θράκη σε τουρκικό ιστό Αράχνης".Σύμφωνα με την εφημερίδα "η τράπεζα Ziraat απλώνει τα δίχτυα της στην Ξάνθη και «υποδουλώνει» με δελεαστικά δάνεια και τους Πομάκους. Μπορεί άραγε, η οικονομική δυσπραγία της Ελλάδας, να ανταλλάσσεται με πρόσκληση των λίαν εθνικά επικίνδυνων τουρκικών κεφαλαίων; Μποορούν οι «υπεύθυνοι» αυτής της κυβέρνησης να κατανοήσουν πως στόχος της Αγκυρας είναι να δημιουργήσει σταθερά ερείσματα στο μαλακό υπογάστριο της χώρας, που είναι σαφές πως είναι η Θράκη; Μπορούν οι κύριοι που ασχολούνται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας να διαισθανθούν -εάν δεν μπορούν να κατανοήσουν το πλήρες μέγεθος- το πρόβλημα το οποίο γιγαντώνεται επικίνδυνα στη Θράκη;".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αποκαλυπτικός διάλογος για τα πετρέλαια στο Αιγαίο μεταξύ του Καρατζαφέρη και του Πάγκαλου".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στη δημιουργία κρατικού φορέα, ο οποίος θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τα θέματα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σκοπεύει να προχωρήσει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη σχετικά με την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου στη χώρα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κόβουν για φέτος το Δώρο Χριστουγέννων".Η εφημερίδα γράφει ότι "ακόμη πιο σκληρά μέτρα από αυτά που ήδη έχει εξαγγείλει σχεδιάζει να ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής της καταβολής του Δώρου των Χριστουγέννων στις 700.000 υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, με στόχο να εξοικονομήσει περίπου 1 δισ. ευρώ".

ΕΣΤΙΑ: "Οδεύουμε προς το ΔΝΤ".Σύμφωνα με την εφημερίδα "όταν ο Πρόεδρος της Ρωσσίας, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό δηλώνει δημοσίως πως τον συνεβούλευσε να προσφύγη η Ελλάς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτό κάτι σημαίνει. Είναι αδιανόητο ο κ. Μεντβέντεφ να προέβη σε τέτοια δήλωση χωρίς κάποια προσυνεννόηση με τον κ. Παπανδρέου. Και πάντως η δήλωσις δείχνει ότι κατά την συνάντηση των δύο ανδρών έγινε συζήτησις για το θέμα. Οπερ σημαίνει ότι ο κ. Παπανδρέου συζητεί την προσφυγή μας στο ΔΝΤ".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει την συζήτηση...

«κλειδώνουν» τα μέτρα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "να βάλει φρένο στη συζήτηση για την επιβολή πρόσθετων μέτρων για την οικονομία επιχειρεί η κυβέρνηση, την ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια ότι το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να ανακοινώσει μέτρα όπως αύξηση του ΦΠΑ και της φορολογίας καυσίμων πριν επιβάλλουν άλλες λύσεις οι Βρυξέλλες".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Καρμανιόλα για το λαό η εμπλοκή στη δίνη των ανταγωνισμών. Η κυβέρνηση δυναμιτίζει νέο κύκλο αναμετρήσεων στην περιοχή μας".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε δηλώσεις της η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: πίσω από την επιλογή της κυβέρνησης αν θα στραφεί περισσότερο προς τις ΗΠΑ ή την ΕΕ, υπάρχουν συμφωνίες που έχουν οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες εναντίον του λαού, που μπορούν να δυναμιτίσουν ένα νέο κύκλο αντιπαραθέσεων και αναμετρήσεων στην περιοχή".

Σαββατιάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Υστατη προσπάθεια Γιώργου να αποτρέψει νέα μέτρα, αλλά... 7 «μαχαιριές» για έκτακτη ανάγκη".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "περαιτέρω κόψιμο 10% των αποδοχών στον δημόσιο τομέα, καθιέρωση συντελεστή ΦΠΑ 15% και συντελεστή πολυτελείας 30%, καθώς και αύξηση ΕΦΚ σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο συμπληρωματικών μέτρων, που απεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Προς το παρόν βάζει φρένο στο χουβαρνταλίκι των υπουργών, καθώς τους κόβει κατά 92% τις μηνιαίες πιστώσεις τους".

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: "Μαλλιά κουβάρια στη Ρηγίλλης. Πλακώθηκαν στα «γαλλικά»".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τίποτε άλλο δεν χαρακτηρίζει την πολιτική αμηχανία και το ηλεκτρισμένο κλίμα που επικρατεί στη Ν.Δ., όσο οι τεταμένες σχέσεις των κορυφαίων στελεχών της που αλληλοϋβρίζονται σε κάθε ευκαιρία. Πλέον ο «διάλογος» στη Ρηγίλλης διεξάγεται στα... γαλλικά. Οχι όμως στη γλώσσα του Βολταίρου και του Ουγκώ, αλλά στην αγοραία διάλεκτο που χρησιμοποιούσαν προπολεμικοί καραγωγείς".

ΤΑ ΝΕΑ: "Τέλος η μονιμότητα και οι συλλογικές συμβάσεις. Οι Βρυξέλλες μας στέλνουν δεύτερο πακέτο".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ακόμη πιο σκληρά μέτρα, στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και του Ασφαλιστικού, ζητούν τώρα οι Βρυξέλλες. Στην ατζέντα των διαρθρωτικών αλλαγών που υποβάλλεται στην ελληνική κυβέρνηση, έχουν τεθεί η κατάργηση της νομιμότητας στο Δημόσιο και των εθνικών συλλογικών συμβάσεων, καθώς και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Δεύτερος γύρος περικοπής επιδομάτων στο Δημόσιο".Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "υπό την πίεση των Βρυξελλών για πρόσθετα μέτρα, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει νέες περικοπές επιδομάτων στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων".

PRESS time: " Οι Αλβανοί εξτρεμιστές και οι... κακοποιοί του Βύρωνα. Εβαλε «πόδι» στην Ελλάδα ο UCK".

Η εφημερίδα γράφει "ο UCK δρα στην Αθήνα; Η εξτρεμιστική παραστρατιωτική οργάνωση -που ονειρεύεται τη «μεγάλη Αλβανία» και απειλεί να αιματοκυλίσει όλα τα Βαλκάνια- έχει απλώσει τα πλοκάμια στην πρωτεύουσα και πράκτορές της αναλαμβάνουν σιγά-σιγά δράση; Αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα απασχολούν τις Υπηρεσίες Πληροφοριών που καλούνται να δώσουν απαντήσεις και μάλιστα άμεσες και έγκυρες".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Η κλεψιά πάει σύννεφο. Προβληματίζει τους ειδικούς η εγκληματικότητα της καθημερινότητας".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΞΠΡΕΣ: "Υπερεκτίμηση των εσόδων διαπιστώνουν οι Βρυξέλλες. Διαφωνία με την Αθήνα και σε ό,τι αφορά το βάθος της ύφεσης για το 2010".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "προαναγγελία λήψης πρόσθετων μέτρων συνιστά η διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών για το βάθος της ύφεσης και το ύψος των εσόδων το 2010, ενώ αναμένονται εντός των ημερών στην Ελλάδα οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στο «ψυγείο» ο 14ος μισθός. Προσωρινή κατάργηση και επαναφορά σε ένα χρόνο. Ο Γιώργος Παπανδρέου μπροστά σε δραματικές αποφάσεις".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "την αναστολή της χορήγησης του 14ου μισθού για έναν χρόνο, που θα σημάνει εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ, την ανάκληση της προεκλογικής δέσμευσης του πρωθυπουργού για αύξηση των δαπανών για την παιδεία κατά 1 δισ.

ευρώ και την αύξηση του ΦΠΑ, που θα αποφέρει άλλο 1 δισ. ευρώ, εξετάζει πλέον σοβαρά η κυβέρνηση".

ΚΕΡΔΟΣ: "Το σχέδιο για τη φορολογία ακινήτων και επαγγελματιών. Οι επικρατέστερες ρυθμίσεις για ρόλο μεγάλης περιουσίας και για αποδείξεις".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "νέο τοπίο πρόκειται να δημιουργηθεί στην αγορά ακινήτων, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να εξορθολογίσει το καθεστώς των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να συγκλίνουν με τις εμπορικές τιμές.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει τριπλό μπλόκο στους ελεύθερους επαγγελματίες, επιφέροντας ριζικές ανατροπές στο καθεστώς φορολόγησης τους. Θα καταστεί υποχρεωτική η έκδοση αποδείξεων από γιατρούς και δικηγόρους, έστω και για απλή μη αμειβόμενη επίσκεψη και θα καθιερωθεί ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Επιτέλους, τέλος στον εκτροχιασμό του ΟΣΕ. Το κυβερνητικό σχέδιο για εξυγίανση του «αμαρτωλού» Οργανισμού".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τέρμα στον «αμαρτωλό» ΟΣΕ επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, με ένα φιλόδοξο σχέδιο που αποσκοπεί στο να κλείσει την τεράστια δημοσιονομική καταβόθρα, βάζοντας φραγμό στα ελλείμματα-μαμούθ του Οργανισμού, που βαρύνουν κατ΄έτος με εκατοντάδες εκατ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, δρομολογείται ριζική αναδιάρθρωση και εξυγίανση του ΟΣΕ, με μείωση του προσωπικού σε ποσοστό πάνω από το 40%, περικοπές επιδομάτων, ιδιωτικοποίηση εμπορευματικών μεταφορών και του προαστιακού, συγχωνεύσεις αλλά και κλείσιμο θυγατρικών εταιρειών, ίδρυση ρυθμιστικής Αρχής".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η Κομισιόν επιμένει για λήψη πρόσθετων μέτρων".Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στην εκτίμησή της ότι τα προσδοκώμενα από την κυβέρνηση φορολογικά έσοδα θα είναι σημαντικά χαμηλότερα, διότι πιστεύει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, το 2010, θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που αναμένει η κυβέρνηση. Στην Ε.Ε. επιμένουν στην ανάγκη &lam






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο