Αρχική | Οικονομία | Ευρώπη | Η διεύρυνση των χωρών με ευρώ θα το κάνει δυνατότερο

Η διεύρυνση των χωρών με ευρώ θα το κάνει δυνατότερο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τη διεύρυνση της ευρωζώνης προς Ανατολάς συστήνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία υποστηρίζει ότι η παρούσα κρίση δεν θα πρέπει να κόψει τα φτερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, η ένταξη της Πολωνίας, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας και της Εσθονίας στη ζώνη του ευρώ ενδέχεται να ενισχύσει την επιβίωση και τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος, υποστηρίζει.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται οι Γερμανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ενώ μέχρι πρότινος θεωρούσαν τις εν λόγω χώρες απειλή για το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , τώρα τις βλέπουν σαν ευκαιρία. Ο λόγος είναι ότι η ένταξή τους στην ευρωζώνη αναμένεται να ενισχύσει τις δυνάμεις του ελεύθερου εμπορίου σε μια περιοχή με αυξανόμενη δυναμική, σε αντίθεση με τις στατικές δυνάμεις που επικρατούν στη Νότια Ευρώπη.

Τα υποψήφια μέλη της ευρωζώνης έχουν πολύ ισχυρότερο (πολιτικό) κίνητρο για ανάπτυξη και δημοσιονομική πειθαρχία σε σύγκριση με τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε ύφεση –Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία. Επιπλέον, οι οικονομίες τους θα μπορούν να βασίζονται στη χρηματοδότηση των Βρυξελλών, η οποία θα δώσει ώθηση στις υποδομές και θα βελτιώσει τη δημοσιονομική τους εικόνα.

Ειδικά στις χώρες της Βαλτικής και τη Βουλγαρία όπου τα νομίσματα είναι συνδεδεμένα με το ευρώ με σταθερές ισοτιμίες, οι ειδικοί συνιστούν άμεση ένταξη του ευρώ, η οποία θα έχει οφέλη για τις χώρες χωρίς επιπτώσεις. Η επέκταση του ευρώ, λοιπόν, προς τα ανατολικά κράτη της Ευρώπης θα έχει αμοιβαία οφέλη. Αυτό που δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συμβεί, είναι να πληρώσουν τα υποψήφια κράτη το τίμημα για την «ασωτία» των Ελλήνων και των Ισπανών, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Την άποψη αυτή ασπάζεται ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη ότι η Σουηδία παραμένει αμετακίνητη στη θέση της υπέρ της διεύρυνσης της ευρωζώνης. Όπως τόνισε, «αφήνοντας τις πόρτες της ΕΕ ανοιχτές, συμβάλλουμε ουσιαστικά στη διατήρηση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή».
Αντίθετος με τη θέση αυτή είναι ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος στη διάρκεια της συνάντησής του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του την Τρίτη δήλωσε ότι θα ήταν φρόνιμο οι Ευρωπαίοι να ξανασκεφτούν το ζήτημα της διεύρυνσης, δεδομένων των νέων συνθηκών, αναφερόμενος στην κρίσης της Ελλάδας.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο