Αρχική | Πολιτική | Κόσμος | Δικαστικός εμπλέκεται σε συνομωσία

Δικαστικός εμπλέκεται σε συνομωσία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Έντονες πολιτικές και δικαστικές αντιπαραθέσεις προκαλεί στην Τουρκία η σύλληψη του ανώτατου εισαγγελέα Ιλχάν Τσιχανέρ με την κατηγορία ότι υπήρξε μέλος της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν.

Μετά τη σύλληψη του Τζιχανέρ το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε να ανακαλέσει την ανακριτική διακιοδοσία τεσσάρων ειδικών εισαγγελέων μεταξύ των οποίων και ο Οσμάν Σανάλ – εισαγγελέας της γειτονικής πόλης Ερζουρούμ – που διέταξε και την σύλληψη του συναδέλφου του.

Η σύλληψη του Τζιχανέρ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, γεγονός που αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, που σε έκτακτη συνέντευξη τύπου υπογράμμισε ότι «αν έχουν σκοπό να αναμειχθούν με την πολιτική οι δικαστές, θα πρέπει να βγάλουν την δικαστική τήβεννο».
Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι: "το ΑΚΡ μπορεί να προκηρύξει δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος. Προηγούμενες προσπάθειες για συνταγματική μεταρρύθμιση είχαν αποτύχει, εν μέσω σκληρής αντιπαράθεσης των ισλαμιστών με τους κεμαλιστές. Ωστόσο, ο δρόμος του δημοψηφίσματος είναι πάντα ανοιχτός".

Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν δήλωσε ότι "το Ανώτατο Συμβούλιο Εισαγγελέων και Δικαστών υπερέβη τις εξουσίες, με το να αφαιρεί τη δικαιοδοσία από τους εισαγγελείς που αποφάσισαν την σύλληψη του Τζιχανέρ" και τόνισε ότι "η διαδικασία είναι εντελώς αντίθετη προς το Σύνταγμα και το νόμο της χώρας".

Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας Ιλχάν Τζιχανέρ είχε ξεκινήσει έρευνα εδώ και δύο χρόνια σχετικά με τη δράση Ισλαμικής σέχτας στην οποία υπήρχαν υποψίες ότι είχαν ανάμειξη 235 πρόσωπα, μεταξύ αυτών πολιτικοί της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και παράγοντες του φιλοκυβερνητικού τύπου.
Ο Τζιχανέρ κατηγορείται για οργάνωση σχεδίου ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν και η υπόθεση του συγχωνεύτηκε με εκείνης της εν εξελίξει υπόθεσης σχετικά με την οργάνωση Εργκένεκον.

Επτάωρη έρευνα διεξήχθη στο σπίτι του εισαγγελέα από άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ενώ κατασχέθηκαν έγγραφα, σημειώσεις CD και υπολογιστές.

Περίπου 50 μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου επισκέφτηκαν σήμερα Παρασκευή τα γραφεία του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο