Αρχική | Οικονομία | Ευρώπη | «Γερμανικό παράθυρο» για τη διάσωση της Ελλάδας

«Γερμανικό παράθυρο» για τη διάσωση της Ελλάδας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

«Παράθυρο» για τη διάσωση της Ελλάδας φαίνεται πως βρήκε το γερμανικό κοινοβούλιο, την ώρα που η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη δεν απέκλεισε χθες την πιθανότητα προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Επιστημονική επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου έχει εκπονήσει έκθεση με τίτλο «Οικονομικές βοήθειες στα κράτη -μέλη με βάση το άρθρο 122 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε.». Από αυτήν προκύπτει το συμπέρασμα ότι παρά το γεγονός πως το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν προβλέπει βοήθεια στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης σε περίπτωση υπέρβασης των δημοσιονομικών ορίων, υπάρχει περιθώριο παροχής βοήθειας για ορισμένες «εξαιρετικές περιπτώσεις», μέσα από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ε.Ε.

Τις τελευταίες μέρες έχουν γραφτεί στον ξένο Τύπο και έχουν διατυπωθεί από διεθνείς οίκους μία σειρά από σενάρια διάσωσης της Ελλάδας. Ομως, τόσο οι ηγέτες της Ε.Ε., όσο και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης δεν έδωσαν καμία λεπτομέρεια περί των σχεδίων που υπάρχουν, αναμένοντας από την ελληνική κυβέρνηση τη λήψη νέων μέτρων.

Ωστόσο, το γερμανικό κοινοβούλιο εξέτασε με βάση το νομικό καθεστώς που διέπει την Ε.Ε., αν υπάρχει τρόπος να δοθεί βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, εξαιτίας του υπερβολικού χρέους - ελλείμματος, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση. Μάλιστα, η επιστημονική του επιτροπή προτείνει δύο λύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η πρώτη (και επικρατέστερη) είναι η οικονομική στήριξη ενός κράτους - μέλους της Ε.Ε. μέσω της έκδοσης ενός ευρωομολόγου. Η δεύτερη λύση, έχει να κάνει με την άμεση οικονομική βοήθεια, όπως είχε παράσχει το 2009 η Ε.Ε. σε Ουγγαρία, Λεττονία και Ρουμανία.

«Το άρθρο 122 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε. δεν έρχεται σε αντίθεση με το Σύμφωνο Σταθερότητας» σημειώνεται στην έκθεση, η οποία συνεχίζει αναφέροντας ότι «μάλιστα η παροχή μιας έκτακτης οικονομικής βοήθειας δεν θα συνοδευθεί με αλλαγή των μέτρων που διατηρούν σταθερή τη δημοσιονομική πολιτική και την Ευρωζώνη».

Παράλληλα, όμως, διευκρινίζεται ότι δεν προβλέπεται βοήθεια στην περίπτωση που ένα κράτος βρίσκεται σε δυσχερή οικονομικά κατάσταση, λόγω των δικών του πολιτικών.

Η επιστημονική επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου σημειώνει ακόμα στην έκθεσή του ότι «με εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2002, δημιουργήθηκε ένα συλλογικό σύστημα μεσοπρόθεσμης οικονομικής βοήθειας, που επιτρέπει στην Ε.Ε. να προσφέρει δάνειο σε ένα ή περισσότερα κράτη - μέλη, που αντιμετωπίζουν ή αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα ή έλλειψη κεφαλαίων». Μάλιστα, σχετική πρόβλεψη υπάρχει από το 1975, όταν η ΕΟΚ προσέφερε οικονομική στήριξη στα κράτη - μέλη, που επλήγησαν από την πετρελαϊκή κρίση του 1973 - 1974.

Στο εσωτερικό της χώρας, η κ. Κατσέλη δήλωσε χθες ότι αν η Ευρωζώνη «δεν έχει μηχανισμούς επίλυσης συστημικής αστάθειας, όταν ένα κράτος - μέλος της γίνεται θύμα κερδοσκοπικών τάσεων, τότε αυτό αναδεικνύει την αδυναμία της να επιλύσει σημαντικά προβλήματα» και πρόσθεσε πως στην περίπτωση αυτή «ξαναμπαίνει ορθά το θέμα του να εξετάσουμε άλλες πηγές χρηματοδότησης», αφήνοντας «ανοικτό» το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ.

Πηγή: Η Καθημερινή






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο