Αρχική | Οικονομία | Ευρώπη | Η Ισπανία μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα

Η Ισπανία μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε ύφεση παρέμεινε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009 η οικονομία της Ισπανίας, ενώ το Βέλγιο βίωσε το 2009 την χειρότερη ύφεση από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι δύο χώρες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ΙΝΕ) της Ισπανίας, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009, το Εγχώριο Ακαθάριστο Προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του έτους, οπότε το ΑΕΠ είχε επίσης συρρικνωθεί κατά 0,3%.
Σε ετήσια βάση, η μείωση του ΑΕΠ για το σύνολο του 2009 ήταν 3,1%, ενώ σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,6%.

Όσον αφορά το Βέλγιο, σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου (BNB), το 2009 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3% σε σχέση με το 2008, οπότε είχε καταφέρει να καταγράψει ανάπτυξη 0,8%.

"Πρόκειται για τη χειρότερη ύφεση για το Βέλγιο, από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου", σχολίασε ο διευθυντής της ΒΝΒ Γκι Καντέν. "Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ανακάμψουμε από τις απώλειες του 2008-2009, παρά τη σχετική ανάκαμψη στα μέσα του 2009", κατέλειξε ο κ. Καντέν, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Το Βέλγιο είχε βγει από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2009, οπότε το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,5%, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε στο 0,3%, παραμένοντας ωστόσο θετικός.

Οι προβλέψεις  των αγορών
Τα βασικά ρίσκα του τραπεζικού κλάδου από την έκθεση σε περιοχές στην Ευρώπη που η Credit Suisse θεωρεί επικίνδυνες, αναλύει ο οίκος σε χθεσινή της ανάλυση.Συγκεκριμένα, στις χώρες που "προτιμά" βρίσκονται οι Νορβηγία, Ελβετία, Γερμανία και Γαλλία.

Αντίθετα, στις χώρες που προτιμά λιγότερο, τοποθετεί πρώτα την Ισπανία, για την οποία εκτιμά ότι αποτελεί κυριότερο λόγο ανησυχίας από ό,τι η Ελλάδα, και ύστερα τη χώρα μας.Μάλιστα, τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα χειρότερα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ευρώπη, το οποίο γίνεται πρόδηλο και από τις πρόσφατες κινήσεις των τιμών των CDS και των ομολόγων.

Δηλώνει επιφυλακτική για τις εγχώριες τράπεζες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν έκθεση μόλις στα 40 δισ. ευρώ από το σύνολο των 300 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί η ελληνική κυβέρνηση.
Για αυτό εξηγείται και η ελαφρώς πιο θετική στάση της έναντι της αγοράς, "η οποία φαίνεται να παραβλέπει το γεγονός".Επιπρόσθετα, σχολιάζει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποαποδώσει σημαντικά έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης, δεδομένων των σχετικών κινήσεων των CDS.Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο οίκος κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση στη λίστα με τις πιο "ριψοκίνδυνες χώρες" πίσω από την Ισλανδία, και πριν από την Ουγγαρία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Από την πλευρά της η UBS "βλέπει" χαμηλότερα "βλέπει" τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τα επιτόκια η UBS για κάποιο διάστημα ακόμη.Ακόμη, περιλαμβάνει την μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας στη λίστα με τις μετοχές στις οποίες αποδίδει σύσταση για "πώληση",.

Τονίζει ακόμη πως ενώ το επίκεντρο έχει βρεθεί στη διεύρυνση του spread, οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει.Διαβλέπει δε ανοδικό ρίσκο για τις επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες είναι και οι κύριες ωφελημένες από τη μεταβλητότητα που επικρατεί. Αντίθετα, τράπεζες πλούσιες σε καταθέσεις, όπως η Intesa και η HSBC, θα δουν πιο αργά την ανάκαμψη των κερδών τους.Συστήνει overweight για τις επενδυτικές τράπεζες ιδιαίτερα για την Barclay's που διαπραγματεύεται 0,8 φορές το tangible NAV, αλλά και για τις Deutsche, SEB και Mediobanca.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο