Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Τράπεζες | Πέτυχαν να σταματήσουν τις μαζικές εκροές καταθέσεων

Πέτυχαν να σταματήσουν τις μαζικές εκροές καταθέσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πέτυχαν να σταματήσουν τις μαζικές εκροές καταθέσεων

Εχοντας καταφέρει να ανακόψουν την εκροή καταθέσεων και ποντάροντας στον επαναπατρισμό κεφαλαίων περίπου 20 δισ. ευρώ μετά τις εξαγγελίες των νέων μέτρων της κυβέρνησης, αλλά και στην αποκλιμάκωση του spread στα ομόλογα, οι τραπεζίτες έχουν θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ρευστότητάς τους.

Παρά τις δηλώσεις τους ότι όλα είναι υπό έλεγχο, το προηγούμενο διάστημα οι συνθήκες στην αγορά ήταν άκρως δυσχερείς• τόσο στην αγορά repo, δηλαδή τις διατραπεζικές συναλλαγές, όσο και στην έκδοση ομολογιακών δανείων ή καλυμμένων ομολογιών. Η διασφάλιση της ρευστότητας αναδείχτηκε σε καίριο θέμα για τις τράπεζες.

Εντούτοις τελευταία υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί η κατάσταση να εξομαλυνθεί, αν βεβαίως βελτιωθεί το κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά και δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από την αγορά ομολόγων.

Οι τράπεζες, βλέποντας ότι η άντληση ρευστότητας από τρίτους καθίσταται δυσχερής (αρκεί να αναφερθεί ότι τα repo που έχουν πραγματοποιηθεί, περίπου 18-20 δισ. ευρώ, αφορούν περιόδους έως 2 εβδομάδες σε ποσοστό 90%) κινήθηκαν στις εξής κατευθύνσεις:

1. Επιχείρησαν και πέτυχαν να ανακόψουν την εκροή καταθέσεων. Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις η συνολική εκροή ανέρχεται περίπου σε 5 δισ. ευρώ• τα κεφάλαια αυτά κατέληξαν στο Λονδίνο, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο και βεβαίως στην Κύπρο. Οι τράπεζες κινητοποιήθηκαν και απέτρεψαν πελάτες private banking να αποχωρήσουν. Όσους αποχώρησαν, οι τράπεζες τους «έστειλαν» σε θυγατρικές τους στην Κύπρο ή το Λονδίνο.

2.Το σχέδιο του Δημοσίου να επαναπατρίσει κεφάλαια φαίνεται ότι ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με τους τραπεζίτες, καθώς όσα κεφάλαια επαναπατρισθούν θα τοποθετηθούν σε προθεσμιακές καταθέσεις. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα επαναπατρισθούν 20 δισ. ευρώ, που θα αυξήσουν αναλογικά τις καταθέσεις. Το Δημόσιο έχει εκτιμήσει ότι τα κεφάλαια των Ελλήνων στο εξωτερικό ανέρχονται σε 60-70 δισ. ευρώ. Είναι περίπου βέβαιο ότι ένα μικρό μόνο μέρος τους θα επανακάμψει.

Οι τακτικές

Η Εθνική κατάφερε να ανακόψει την εκροή καταθέσεων και ταυτόχρονα άρχισε να αυξάνει τις καταθέσεις της ειδικά τον Ιανουάριο. Έχει υλοποιήσει στην αγορά repo περίπου 5-6 δισ. ευρώ με κυριότερες τις συμφωνίες με Commerzbank και HSBC.

Οι συμφωνίες της Εθνικής στην αγορά repo αφορούν μεσοχρόνιες περιόδους, ενώ έχουν γίνει συμφωνίες και με άλλες ξένες τράπεζες για repo λίγων εβδομάδων. Πλεονέκτημα της Εθνικής είναι ότι το 80% των collateral που έχει χρησιμοποιήσει στην ΕΚΤ είναι ομόλογα και όχι τιτλοποιημένα δάνεια.

Όσον αφορά άλλες κινήσεις αναδιάρθρωσης του ομίλου εξετάζονται: α) να επαναγοραστεί η έκδοση προνομιούχων μετοχών στις ΗΠΑ λόγω υψηλού κόστους, β) να εκδοθούν καλυμμένες ομολογίες με στόχο να αντληθούν 1,5 με 2 δισ. ευρώ σε εύθετο χρόνο, γ) επίσης θα επαναξιολογηθεί η στρατηγική του ομίλου στην ασφαλιστική, αν και επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα πώλησης.

Όσον αφορά τα κεφάλαια, με 9 δισ. ευρώ είναι προφανές ότι διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια που μπορεί να καλύψει τυχόν επιδράσεις από τις υποαξίες των χαρτοφυλακίων ομολόγων, οι οποίες ακόμη παραμένουν μεγάλες. Από το Σεπτέμβριο 2009 έως σήμερα οι υποαξίες του χαρτοφυλακίου φτάνουν τα 450-500 εκατ. ευρώ και επηρεάζουν την καθαρή θέση.

*Η Alpha Βank διαθέτει επάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητας, ενώ δανείζει και στη διατραπεζική. Η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης μειώνει τις απαιτήσεις σε ρευστότητα και δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις τράπεζες οι χαμηλοί ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης οφείλονται στη χαμηλή ή την ακριβή ρευστότητα. Οι τράπεζες έχουν έκθεση στην ΕΚΤ 32 δισ. ευρώ μετά τις αποπληρωμές που έγιναν, ενώ θα κληθούν να καλύψουν και 12 δισ. ευρώ ομολογιακά, λήξεις δηλαδή τίτλων μέσα στο 2010.

*Στην Εurobank έμφαση έχει δοθεί στη διατήρηση ρευστότητας για αναχρηματοδοτήσεις και επενδυτικές κινήσεις στις αγορές χρήματος. Διαθέτει πολλά collateral τιτλοποιημένα δάνεια στην ΕΚΤ και έναντι αυτών έχει λάβει ρευστότητα. Σημειωτέον ότι τα ABS asset bank securities, τα τιτλοποιημένα δάνεια κάποιων τραπεζών, αντιμετώπισαν πρόβλημα στην ΕΚΤ. Υποχρεώθηκαν να αυξήσουν τις εγγυήσεις είτε να καταθέσουν ρευστότητα ώστε να ανεβάσουν την πιστοληπτική διαβάθμιση των εγγυήσεων, καθώς η αύξηση των προβληματικών δανείων την αλλοίωσε.

*Οι μεγάλες αλλαγές φαίνεται ότι σημειώνονται στην ΑΤΕ με ενοποίηση διευθύνσεων και έμφαση στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Η ΑΤΕ σχεδιάζει να πουλήσει τη συμμετοχή της (49%) στην FBBank και, όταν το επιτρέψουν οι χρηματιστηριακές συνθήκες, να πουλήσει και συμμετοχές. Το Δημόσιο ίσως αποφασίσει να πουλήσει μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει τώρα, καθώς οι χρηματιστηριακές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Η ΑΤΕ έχει ολοκληρώσει προγράμματα Euro MTNS και καλυμμένων ομολογιών, αλλά, όπως είναι τα πράγματα σήμερα, δεν ευνοούνται οι εκδόσεις.

Πηγή; Ισοτιμια






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο