Αρχική | Οικονομία | Πόσο αληθινή είναι η Κοινοτική βοήθεια στην Ελλάδα;

Πόσο αληθινή είναι η Κοινοτική βοήθεια στην Ελλάδα;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πόσο αληθινή είναι η Κοινοτική βοήθεια στην Ελλάδα;

Ουσιαστική Οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, θα υπάρξει μόνο εαν εκδηλωθεί νέο κύμα κερδοσκοπικών πιέσεων ή εάν η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους της, και θα συνοδεύεται από υποχρέωση για πρόσθετα μέτρα, πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Σημειώνεται ότι Γερμανία και Γαλλία ζητούν περισσότερες εγγυήσεις, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010, καθώς θεωρούν «αισιόδοξες» τις προβλέψεις της Αθήνας για μείωση του ΑΕΠ κατά μόνο 0,3% φέτος. Τ

α πρόσθετα μέτρα αφορούν κυρίως σε επιπλέον περικοπές στο σκέλος των δαπανών, όπως επιπλέον μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων (πάνω από το 10% που έχει ήδη ανακοινωθεί), επέκταση του «παγώματος» μισθών και το 2011 (αν όχι και το 2012) και ταχύτερη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Επίσης, ενδεχομένως να ζητηθούν δυσμενέστερες αλλαγές στο ασφαλιστικό (με την αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων) και στο φορολογικό (με νέα αύξηση των έμμεσων φόρων και ενδεχομένως την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ), ενώ αν τα πράγματα επιδεινωθούν, εκτιμάται ότι θα συζητηθεί η κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, μηδενικές προσλήψεις και στους τομείς Υγείας και Παιδείας,  «επιθετικές» ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Χαρακτηριστικό είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο ξένος τύπος την πολιτική στήριξη των Κοινοτικών Εταίρων της Ελλάδας, όπου θεωρεί ότι βοήθεια θα δοθεί μόνο σε «περίπτωση απόλυτης έκτακτης ανάγκης»

Ο Βρετανικός Guardian γράφει "Οι Γερμανοί δεν ανέμισαν τις επιταγές τους" που μιλάει για άρνηση της Άγκελας Μέρκελ για άμεση διάσωση της Ελλάδας,ενώ σχολιάζει πως η Ε.Ε. δεν κατόρθωσε να προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις για να βοηθήσει τη χώρα.

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloombergση σημειώνει την τρίτη συνεχόμενη υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και του γιεν που αναφέρει την ανησυχία των αγορών ότι το σχέδιο παροχής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα υπολείπεται των πραγματικών αναγκών της χώρας για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού της ελλείμματος".

Το Γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ στην ηλεκτρονική του έκδοση αναφέρει ότι "οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να βοηθήσουν την Ελλάδα ,αλλά μόνο σε περίπτωση απόλυτης έκτακτης ανάγκης .” αναφερόμενο στις δεσμεύσεις της συνθήκης του Μάαστριχτ που δεν επιτρέπουν στις υπόλοιπες χώρες, επίσημα τουλάχιστον, να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΒΒC στην ιστοσελίδα του υποστηρίζει ότι " Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι εστάλη σαφές σήμα υποστήριξης στην Ελλάδα ,αλλά οι αγορές ήθελαν κάτι περισσότερο από περισσότερο από σήματα Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε καμία οικονομική βοήθεια,αλλά οι αγορές θέλουν να ξέρουν τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το χρέος της."

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης εκτιμούν ότι "υπάρχει η ανησυχία στην Ελλάδα ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, δεν θα είναι σε θέση να επιβάλει αυστηρά οικονομικά μέτρα λιτότητας λόγω του κινδύνου των κοινωνικών ταραχών".

Η Ουάσινγκτον Ποστ εκτιμά επίσης ότι "οι επενδυτές αμφιβάλουν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική εν μέσω απεργιών και διαμαρτυριών ,αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες είναι πρόθυμοι να πιουν το πικρό ποτήρι".








Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
5.00

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0 σχολιάστηκε):

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο