Αρχική | Οικονομία | Κόσμος | Bernanke: Από τις τράπεζες ξεκινά η απόσυρση των μέτρων στήριξης

Bernanke: Από τις τράπεζες ξεκινά η απόσυρση των μέτρων στήριξης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας θα εξαρτηθεί χρονικά από τις οικονομικές συνθήκες και τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Fed θα είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο, "σφίγγοντας" την πολιτική της αρχής γενομένης από τις τράπεζες.

Κατά τη σημερινή κατάθεσή του στο Κογκρέσο, την οποία έστειλε γραπτώς και χωρίς ιδία παρουσία λόγω χιονιού, ο Bernanke τόνισε ότι η Fed θα είναι ευέλικτη ως προς τη χρήση των κατάλληλων μέσων που θα οδηγήσουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν έχει παρθεί συγκεκριμένη απόφαση αναφορικά με τον στόχο των επιτοκίων.

Ο Bernanke μίλησε για πιθανά μέτρα "σύσφιξης" της οικονομικής πολιτικής μέσω της αύξηση των διατραπεζικών επιτοκίων δανεισμού.

Τα πρώτα βήματα απόσυρσης των μέτρων στήριξης θα "αγγίξουν" τον τραπεζικό κλάδο, με την σταδιακή πώληση παγίων από τον ισολογισμό της Fed, γεγονός που θα διευρύνει το επιτόκιο που χρεώνει τις τράπεζες για τη χορήγηση έκτακτων δανείων.

Η αύξηση των επιτοκίων για τα αποθεματικά που κρατούν οι τράπεζες στη Fed θα οδηγήσει σε αύξηση του prime rate των εμπορικών τραπεζών, επηρεάζοντας τα καταναλωτικά δάνεια.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed διευκρίνισε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει σύντομα, τουλάχιστον έως ότου η οικονομία παρουσιάσει δείγματα διαρκούς ανάκαμψης.






Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text

Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο