Ασπίς Πρόνοια: Ιδρύεται σύλλογος πρώην ασφαλισμένων
Το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2009 θα το θυμούνται πολλοί. Οι κάτοχοι των 189.000 συμβολαίων Ζωής (800.000 δικαιούχοι), οι 800 εργαζόμενοι και οι 2.200 συνεργάτες -στην πλειοψηφία τους κατ’ αποκλειστικότητα- θα θυμούνται επί μακρόν το σοκ που υπέστησαν μόλις άκουσαν ότι η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ. Στην ουσία, η ΕΠΕΙΑ εκείνη τη στιγμή υπέγραφε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της εταιρίας του Παύλου Ψωμιάδη.
Ιδρύεται σύλλογος
Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, η υπόθεση βρίσκεται στο «σημείο μηδέν». Πραγματικό... τοπίο στην ομίχλη, αφού τίποτε δεν έχει γίνει. «Ορατότης μηδέν» και, όπως υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι, είναι η πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά που 120 ημέρες μετά την κατάρρευση ασφαλιστικής εταιρίας με συμβόλαια Ζωής (νοσοκομειακά, συνταξιοδοτικά, αποταμιευτικά προγράμματα) δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη. Ετσι, την ερχόμενη Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, σε πανελλαδική συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» της πλατείας Συντάγματος θα ιδρυθεί σύλλογος «Θιγομένων από την ανάκληση της άδειας της Ασπίς Πρόνοια», στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν ασφαλισμένοι, εργαζόμενοι της εταιρίας και συνεργάτες. Στόχος είναι να ασκηθεί πολιτική και νομική πίεση, ώστε η Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλία και να δώσει διέξοδο στο θέμα.
Διαχρονικές ευθύνες
«Η Πολιτεία δεν μπορεί να αρνείται τις διαχρονικές της ευθύνες για την πλημμελή εποπτεία του υπερευαίσθητου χώρου των ασφαλειών ζωής, ο οποίος προσφέρει τεράστια άμεσα και έμμεσα οφέλη στην εθνική οικονομία», σημειώνουν παράγοντες που πρωτοστατούν στην ίδρυση του συλλόγου. Οι ίδιοι επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι «η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος δε δικαιούται να δηλώνει παντελώς απούσα από ένα πρόβλημα, το οποίο πλήττει καίρια την καρδιά του θεσμού και ανατρέπει τη βαθιά σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο μοναδικό προϊόν της ασφάλειας ζωής».
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι συνεργάτες της Ασπίς - Πρόνοια (ασφαλιστές κ.λπ.), οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν αποκλειστική επαγγελματική σχέση με την εταιρία, επισημαίνουν τα ακόλουθα σοβαρά ζητήματα, τόσο για το τι προηγήθηκε όσο και για το τι ακολούθησε το «λουκέτο»:
Πρώτον, μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2009 κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα υπάρξει ανάκληση της άδειας κι αυτό διότι τα προβλήματα ρευστότητας που υπήρχαν στις αποζημιώσεις της Ασπίς Πρόνοια παρατηρούνταν και σε άλλες εταιρίες.
Δεύτερον, το «λουκέτο» στην ουσία κατέστρεψε πλήρως την εταιρία, υπό την έννοια ότι ακόμη κι αν υπήρχαν κάποιες πιθανότητες να καλύψει τα ελλείμματα και να διατηρηθεί εν ζωή εξέλειπαν λόγω της δυσφήμησης που υπήρξε.
Τρίτον, το χρονικό σημείο που ανακοινώθηκε η απόφαση της ΕΠΕΙΑ -λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές- θεωρείται ως «ύποπτο», αφού τα προβλήματα που υπήρχαν στην εταιρία ήταν γνωστά πολύ νωρίτερα, ενώ στα μέσα Αυγούστου ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, «πέρασε» νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των ασφαλισμένων σε εταιρίες που κλείνουν. Ηξερε κάτι;
Τέταρτον, η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων -στην ουσία η εφαρμογή της εγχώριας και της κοινοτικής νομοθεσίας- δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση φαινομένων «κανιβαλισμού» στην αγορά, αφού άλλες εταιρίες έχουν επιδοθεί σε αγώνα διαμοιρασμού των ιματίων της Ασπίς Πρόνοια. Αυτό συνδέεται και με τη δουλειά κάποιων επαγγελματιών (ασφαλιστές, σύμβουλοι κ.λπ.), τους οποίους επιχειρούν να παραμερίσουν, δηλαδή επιχειρούν να εκμηδενίσουν τη δουλειά 10 - 15 ετών.
Πέμπτον, η αγωνία των ασφαλισμένων είναι μεγάλη, αφού πολυετή συμβόλαια παραμένουν ανείσπραχτα. Κάποιοι χρειάζονται νοσηλεία και δεν την έχουν, παρά το ότι πλήρωναν γι’ αυτό επί σειρά ετών, όπως και κάποιοι άλλοι αποταμίευαν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους και δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματα τους. Οι περιπτώσεις είναι πολλές και διαφορετικές.
Εκτον, η διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρίας, μέσω της οποίας θα αποτιμηθούν τα περιουσιακά στοιχεία και οι επενδύσεις της που «καλύπτουν» τα συμβόλαια, καθυστερεί. Ο πρώτος εκκαθαριστής τοποθετήθηκε με καθυστέρηση, παραιτήθηκε, επέστρεψε, ξαναπαραιτήθηκε και τώρα αναμένεται ο επόμενος. Ολα αυτά δείχνουν «χαλαρή» -το λιγότερο- αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στη Βουλή
Το θέμα της Ασπίς Πρόνοια χειρίζεται από κυβερνητικής πλευράς ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος δηλώνει τη διάθεσή του να το διεκπεραιώσει το συντομότερο δυνατό. Στη Βουλή -μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί ερωτήσεις από βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης- οι απαντήσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι καθησυχαστικές, αλλά επί του πρακτέου δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι ανησυχητικά, υπό την έννοια ότι κοινοτικοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης εκφράζουν την απορία τους από τη βραδύτητα των εξελίξεων.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
- Commercial Value: Οι 230 εργαζόμενοι επιδιώκουν να μην ανακληθεί η άδεια
- Ασπίς Πρόνοια: Ιδρύεται σύλλογος πρώην ασφαλισμένων
- Ασπίς Πρόνοια: Απαξιώνεται ακόμα ένα περιουσιακό της στοιχείο
- Ασπίς Πρόνοια: Οι ταχυδακτυλουργίες σε βάρος των ασφαλισμένων και προσωπικού
- Ασπίς Πρόνοια: Νέος επόπτης χαρτοφυλακίων ζωής
- Commercial Value: Αναστέλλονται οι ασφαλιστικές εργασίες
- "Όχι" στην εποπτεία της ΤτΕ λέει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών