Newsletter
Εγγραφείτε για να λαμβάνετε νέα μας. Email:

Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Ιδρύονται ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία

Ιδρύονται ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Γενναία φορολογικά κίνητρα που θα ξεκινούν από 50% και θα φτάνουν στο 100% στην έκπτωση φόρου για τις ασφαλιστικές εισφορές, τόσο σε φυσικά πρόσωπα που απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό όσο και σε επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν επαγγελματικό ταμείο σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος και o Γιώργος Κουτρουμάνης πρόκειται το επόμενο δίμηνο να προχωρήσουν με νομοσχέδιο στην αναμόρφωση του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων στη χώρα μας με στόχο να δελεάσουν τους εργαζομένους που θα αναζητήσουν πρόσθετη σύνταξη, προκειμένου να στραφούν στην επαγγελματική ασφάλιση.

Σε κάθε κλάδο θα μπορεί να ιδρύεται επαγγελματικό Ταμείο, έπειτα από συμφωνία της εργοδοτικής οργάνωσης και του συνδικάτου των εργαζομένων. Το ποσοστό των εισφορών θα καθορίζεται από τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ η ασφάλιση θα είναι προαιρετική.

Στόχος είναι τα συγκεκριμένα Ταμεία να χορηγούν μια τρίτη σύνταξη -μετά την κύρια και την επικουρική- στους ασφαλισμένους. Και αυτό γιατί όπως υπολογίζεται το άθροισμα της κύριας και επικουρικής σύνταξης μετά τις αλλαγές το 2013 δεν θα υπερβαίνει το 65% του μισθού εξόδου.

Σημειώνεται πως ο θεσμός των επαγγελματικών Ταμείων υπάρχει ήδη στη χώρα μας, αλλά δεν έχει απήχηση εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών κινήτρων. Είναι χαρακτηριστικό πως λειτουργούν μόλις πέντε επαγγελματικά Ταμεία (π.χ. στο οικονομικό επιμελητήριο, στα ΕΛΤΑ), τα οποία παρέχουν υγειονομική περίθαλψη, αλλά δεν χορηγούν πρόσθετη σύνταξη. Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προβλέπονται οικονομικά κίνητρα για όσους εργαζομένους στραφούν στην επαγγελματική ασφάλιση, καθώς και φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις εκείνες που ενισχύουν το θεσμό.

Τα οφέλη

Για παράδειγμα, δεν θα φορολογούνται για τα χρήματα που καταβάλλουν ως εισφορές στα επαγγελματικά Ταμεία οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις. Με βάση τη νομοθεσία, τα επαγγελματικά Ταμεία είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύονται προαιρετικά μεταξύ τουλάχιστον 100 εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων ή αγροτών και έχουν χαρακτήρα ανταποδοτικό.

Τα συγκεκριμένα Ταμεία εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας και ελέγχονται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και ορκωτούς ελεγκτές (νόμος Ρέππα). Τα συγκεκριμένα Ταμεία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις της Σουηδίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το δεύτερο σκέλος των κινήτρων θα αφορά τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα προχωρήσουν στην νομιμοποίηση της ασφάλισης των παράνομα απασχολούμενων αλλοδαπών. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη το μέτρο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πακέτο ρυθμίσεων, με τις οποίες θα αποδεσμευτεί η σύνδεση της ασφάλισης των αλλοδαπών από τη διαδικασία της νομιμοποίησης και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς θα δώσει τη δυνατότητα σε 100.000 παράνομους μετανάστες να εγγραφούν στα Ταμεία.

 Πώς λειτουργεί το μέτρο με το κουπόνι απασχόλησης

ΤΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΟ προσωπικό (καθαρίστριες, κηπουροί κ.ά.) που ασφαλίζεται στο ΙΚΑ, καθώς και οι εργάτες γης που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ θα πληρώνονται με ένα δελτίο ή κουπόνι που θα παραλαμβάνουν από τον εργοδότη και στο οποίο θα ενσωματώνεται η αμοιβή και η ασφαλιστική εισφορά.

Στη συνέχεια επιδεικνύοντάς το στο ασφαλιστικό Ταμείο θα εξαργυρώνουν την αμοιβή τους και θα κατοχυρώνουν την ασφάλισή τους αναλογικά με τις ημέρες ή τις ώρες που έχουν εργαστεί. Το κουπόνι ή το δελτίο θα το έχει αγοράσει ο εργοδότης από το ΙΚΑ, τις τράπεζες, τα ΚΕΠ, ή ακόμα και από περίπτερο και τυχόν οικονομική διαφορά θα διευθετείται μέσω της φορολογικής του εκκαθάρισης.

Για παράδειγμα, ιδιώτης απασχολεί για λίγες ώρες μια οικιακή βοηθό. Ο συγκεκριμένος εργοδότης παίρνει από την τράπεζα, το περίπτερο ή από το ΚΕΠ κουπόνι των 50 ευρώ και το δίνει στην εργαζόμενη. Στη συνέχεια η οικιακή βοηθός προσκομίζει το κουπόνι στο ΙΚΑ, το οποίο παρακρατεί 10 ευρώ για εισφορές και τις επιστρέφει 40 ευρώ.

Σύμφωνα με την εισήγηση που έχει καταθέσει στο υπουργείο ο καθηγητής Άγγελος Στεργίου ο εργοδότης μπορεί να έχει μείωση φόρου ίση προς 50% του συνολικού ποσού των μισθών και κοινωνικών εισφορών που καταβάλλει εντός του έτους, με ανώτατο όριο ένα προβλεπόμενο ποσό.

Το μέτρο ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στη Γαλλία, ενώ παρόμοιο μέτρο εφαρμόζεται και στο Βέλγιο. Οι υπηρεσίες που παρέχονται (από ανέργους) σε ιδιώτες μπορούν να είναι διαφόρων ειδών: οικιακές εργασίες, φύλαξη παιδιών, φροντίδα αρρώστων, βοήθεια για την πραγματοποίηση διοικητικών διατυπώσεων και κηπουρικές μικροεργασίες. Οι εργαζόμενοι είναι πλήρως καλυμμένοι από την άποψη της κοινωνικής ασφάλισης και υπάγονται στο σύνολο της εργατικής νομοθεσίας.

Ο εργοδότης αμείβει τον εργαζόμενο με επιταγές. Σε αντιστάθμισμα, ο εργοδότης έχει μείωση φόρου εισοδήματος σε ποσοστό 30%-40% της αξίας των επιταγών (προβλέπεται κάποιο ανώτατο όριο).

Επιταγές απασχόλησης δημιουργήθηκαν και στη Γερμανία το 1997 και προβλέπουν φορολογικά κίνητρα σε όσους χρησιμοποιούν οικιακούς εργαζομένους που δηλώνονται και αμείβονται κανονικά. Για να επωφεληθεί από τις επιταγές απασχόλησης, ο ιδιώτης εργοδότης οφείλει να καταβάλει το σύνολο των κοινωνικών εισφορών.

Στη συνέχεια του χορηγείται φορολογική μείωση μόνο εφόσον τα ποσά των καταβληθέντων μισθών υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 10 ώρες την εβδομάδα. Έτσι η φορολογική μείωση είναι ανάλογη προς τα εισοδήματα και ευνοεί περισσότερο τα πιο εύπορα νοικοκυριά που προσφεύγουν συχνά σε οικιακή βοήθεια.

 

Πηγή: Ισοτιμία





Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο del.icio.us Πρόσθεσέτο στο Digg Πρόσθεσέτο στο δικό σου Google! Πρόσθεσέτο στο Yahoo MyWeb Περισσότερα Social Bookmarks ...

Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text



Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Ξενοδοχεία, Αεροπορικά εισιτήρια, Αυτοκίνητα Online στις καλύτερες τιμές